Regija i svijet

SAD: Istorijski štrajk u auto-industriji, Bajden kaže da radnici zaslužuju udeo u profitu

Članovi sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW) ispred fabrike Forda u mestu Vejn, u saveznoj državi Mičigen (Foto: Matthew Hatcher, AFP)

Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) pokrenuo je u petak istovremene štrajkove u tri fabrike u vlasništvu Dženeral motorsa, Forda i Krajslera, matičnog Stelantisa, čime je započela najambicioznija sindikalna akcija u američkoj industriji poslednjih decenija.

Štrajk “trojke iz Detroita” će zaustaviti proizvodnju modela Ford Bronko, Džip Vrangler i Ševrolet Kolorado kamioneta, zajedno sa drugim popularnim modelima.

„Prvi put u našoj istoriji, štrajkuje zajedno velika trojka”, rekao je Šon Fejn, predsednik UAV, dodajući da će sindikat za sada odložiti skuplje štrajkove na nivou celih kompanija, ali sve opcije su otvorene ako se ne sklope novi ugovori.

Fejn je planove o štrajkovima izložio u uživo prenosu na Fejsbuku, manje od dva sata pre isteka starog ugovora

Predsednik Džo Bajden rekao je konferenciji za novinare u Beloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udeo u profitu koji ove kompanije prave.

“Niko ne želi štrajk, ali poštujem pravo radnika da iskoriste tu mogućnost u okviru sistema kolektivnog dogovora. Razumem frustracije radnika. Kompanije bi trebalo da rekordne profite podele kroz rekordne ugovore za UAV”, istakao je Bajden.

Ova akcija predstavlja kulminaciju višenedeljnih sukoba između Fejna i trojice izvršnih direktora iz Detroita zbog zahteva sindikata za većim udelom u profitu od kamiona sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, i jačom sigurnošću posla dok proizvođači automobila prelaze na električna vozila.

Izvršni direktori su rekli da će zahtevi sindikata učiniti proizvođače automobila nekonkurentnim u odnosu na rivale koji nemaju sindikalne organizacije.

Meri Bara, izvršna direktorka Dženeral Motorsa, rekla je za CNBC u petak da će proizvođač automobila nastaviti pregovore, iako je bila “frustrirana i razočarana” štrajkom, koji ne bi bio dobar za industriju.

Zastoj je postao političko pitanje, a predsednik Džo Bajden, koji se sledeće godine bori za drugi mandat, poziva na dogovor..

Štrajkovi u kojima učestvuje ukupno 12.700 radnika održaće se u fabrikama Forda u Vejnu, u državi Mičigen, Dženeral Motorsa u Vencvilu u Misuriju i u fabrici Stelantisovog brenda STLAM.MI Jeep u Toledu, u Ohaju. To su ključna postrojenja za proizvodnju nekih od najprofitabilnijih vozila ovih kompanija.

Odziv na štraj u petak bio je manji nego što su neki analitičari očekivali.

“Ovo je više simboličan štrajk nego stvarno štetan”, rekao je Sem Fiorani, analitičar proizvodnje u Auto Forecast Solutions, koji je dodao da je očekivao više u prvom talasu štrajka.

„Ako pregovori ne idu u pravcu za koji Fejn misli da je pozitivan, možemo očekivati veći štrajk za nedelju ili dve“, rekao je on.

Planirane obustave rada mogle bi da ograniče troškove UAV-a, koji ima fond za štrajk od 825 miliona dolara. To nije mnogo u poređenju sa milijardama koje su proizvođači automobila zaradili zahvaljujući velikom profitu od kamiona i terenskih vozila koje su napravili članovi UAV-a.

Stelantis ima zalihe džipova za narednih 90 dana, a proizvodi terence i kamione prekovremeno, prema podacima sajta Cox Automotive. Ali jednonedeljno zatvaranje fabrike džipova u Toledu moglo bi da smanji prihod za više od 380 miliona dolara, na osnovu finansijskih izveštaja Stelantisa.

Fiorani je procenio da će ograničeni štrajkovi zaustaviti proizvodnju oko 24.000 vozila nedeljno.

U Vejnu u Mičigenu, stotine ljudi, među kojima i radnici noćne smene u fabrici automobila i oni koji ih podržavaju, okupili su se ispred Fordovog postrojenja kada je počeo štrajk.

Vrednost akcija Stelantisa pala je za jedan odsto u petak ujutru. Deonice Forda pale su za 1,9 odsto, a Dženeral Motorsa za 1,2.

UAV je saopštio da želi povišicu od 40 odsto, dok su proizvođači automobila ponudili do 20 odsto, ali bez ključnih pogodnosti koje zahteva sindikat. Nijedan od “Detroitske trojke” nije predložio eliminaciju sistema platnih razreda koji zahtevaju da novi zaposleni ostanu na poslu osam godina da bi zaradili isto kao i veterani – što je ključni zahtev UAV.

Ford je saopštio da će najnoviji predlozi UAV udvostručiti troškove rada u SAD i učiniti ga nekonkurentnim u odnosu na Teslu i druge rivale koji nemaju sindikalna udruženja.

Stelantis je saopštio da je odmah prešao na “režim za vanredne situacije” i da će doneti strukturne odluke da zaštiti kompaniju i njene operacije u Severnoj Americi, bez detalja.

Fajn je ranije ove nedelje rekao da je Stelantis predložio zatvaranje čak 18 američkih objekata.

Glavni izvršni direktor proizvodnje u Dženeral Motorsu, Džerald Džonson, rekao je u četvrtak da će predlozi za plate i beneficije UAV koštati proizvođača automobila 100 milijardi dolara. On nije precizirao kako će sindikalni predlozi dovesti do tog troška, niti u kom vremenskom okviru.

„Sve tri kompanije će se vrlo brzo suočiti sa teškim pravnim, finansijskim i operativnim problemima u ovim fabrikama i sa dilerima i dobavljačima“, rekao je Patrik Anderson iz konsultantske kuće Anderson ekonomik grup (Anderson Economic Group) u Čikagu.

Fajn je odbacio tvrdnje proizvođača automobila da bi zahtevi sindikata koštali previše, rekavši da su kompanije potrošile milijarde na otkup akcija i plate rukovodilaca.

Dobavljači i drugi sektori koji zavise od proizvođača automobila i njihovih radnika mogli bi da vide da će potražnja i gotovina presahnuti ako štrajk bude dugotrajan.

Dok Bajden ulaže milijarde dolara federalnih subvencija u povećanje prodaje električnih vozila, ova promena bi mogla da ugrozi poslove pogonskih agregata sa sagorevanjem, a UAV nije podržao njegov ponovni izbor.

Bajdenov verovatni protivnik, bivši predsednik Donald Tramp, u petak je kritikovao prelazak na električna vozila, rekavši da bi to moglo da “ubije” poslove za UAV.

Iako bi do dogovora sa jednim ili više proizvođača automobila moglo da dođe u bilo kom trenutku, štrajk je prilika za fabrike proizvođača modela automobila bez sindikata u Sjedinjenim Državama, među kojima su Tesla, Tojota 7203.T, Honda 7267.T i Mercedes MBGn.DE.

Te fabrike bez sindikata, zajedno sa uvozom, čine više od polovine vozila koja se prodaju na američkom tržištu.

Potpuni štrajk bi naneo štetu oko 400 do 500 miliona dolara svakom pogođenom proizvođaču automobila po sedmici izgubljene proizvodnje, procenjuje Dojče banka. Neki od tih gubitaka bi mogli da se nadoknade kasnijim povećanjem rasporeda proizvodnje, ali ta mogućnost je sve manja kako se štrajk nastavlja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije