Vijesti

Tako se to radi u prav(n)im državama: SAD – Političar uhapšen jer je uzeo 60 miliona dolara mita

Predsjednik Predstavničkog doma u američkoj saveznoj državi Ohio Larry Householder uhapšen je u okviru istrage o uzimanju mita, odnosno korištenja javnih sredstava za spašavanje dvije nuklearne elektrane u državi.

U istrazi koju je proveo Federalni istražni biro (FBI), tužilac David M. DeVillers optužio je Householdera i još tri osobe da su uzele mito od 60 miliona dolara u zamjenu za pomoć nuklearnim centralama.

U optužnici se navodi kako je Householder novac koristio u svojoj predizbornoj kampanji 2018. godine, a nakon što je izabran za predsjednika novac je koristio i za izbornu kampanju 21 člana Predstavničkog doma.

Tužilac DeVillers kazao je kako imena 21 člana Doma nisu navedena, te kako se istraga nastavlja.

Nakon što je Householder uhapšen, guverner države Ohio Mike DeWine, njegov pomoćnik Jon Husted, glavni tužilac Dave Yost, te brojni drugi zvaničnici iz Ohioa pozvali su ga da podnese ostavku.

Država Ohio, u kojoj republikanci imaju većinu u Senatu i Zastupničkom domu, bila je jedna od kritičnih država koja je omogućila predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije