Građanski aktivizam

SafeJournalists: Načelnik Šipova mora snositi posljedice zbog uvreda novinarima CAPITAL-a

Mreža SafeJournalists oštro osuđuje pritisak i brutalne uvrede koje je uputio Milan Kovač, načelnik Šipova i istaknuti član političke stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) novinarki Bojani Ninković i uredniku portala Capital iz Banjaluke Siniši Vukeliću.

Prijetnje i uvrede uslijedile su nakon što je novinarka Bojana Ninković pozvala načelnika Milana Kovača kako bi dobila komentar za istraživačku priču o poslovanju njegove privatne kompanije.

Načelnik Kovač je uputio novinarima uvredljive riječi, psovao im majku i na primitivan i neprihvatljiv način pokušao osporiti njihovu namjeru da uključe njegovu izjavu i komentare u svoju istraživačku priču. Psovke i uvrede nastavile su se tokom cijelog razgovora, iako je novinarka više puta rekla da se razgovor snima i da će biti objavljen.

Upravni odbor Udruženja BH novinara u potpunosti podržava novinarku Bojanu Ninković i urednika Sinišu Vukelića, i ohrabruje ih da preduzmu mjere propisane zakonom kako bi konačno sankcionisali neprihvatljivu primitivnu i mizoginističku komunikaciju načelnika Kovača sa novinarima portala Capital i drugim istraživačkim medijima u Bosni i Hercegovini.

Mreža SafeJournalists ocjenjuje postupke načelnika Milana Kovača kao neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog rada novinara, kao i neprimjeren prikaz političke moći protiv medijskih radnika.

Takođe, Mreža je prepoznala ovaj slučaj kao tipičan mizoginički i politički napad na novinarku sa elementima rodno zasnovanog nasilja, što je načelnik Kovač demonstrirao ranije u komunikaciji sa novinarkama, kako su upozorili kolege iz BH novinara.

Mreža SafeJournalist pridružuje se svom članu BHN u podršci novinarima portala Capital i njihovoj namjeri da podnesu tužbe i preduzmu druge pravne mjere pred nadležnim institucijama za zaštitu slobode izražavanja i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja protiv medijskih radnika.

Mreža SafeJournalists će informisati relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 5. 4. 2024. godine

Udruženje novinara Kosova*

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Bosne i Hercegovine

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje medija Crne Gore

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije