U fokusu

Sanela Klarić: Zašto nisu zaustavljeni radovi na obaloutvrdi u Goraždu? I ko će odgovarati?

Radovi su nastavljeni, građani su vrlo nezadovoljni. I postavljaju pitanje: Da li Vlada Federacije BiH radi svoj posao? Da li komunicira? Jer, jedno ministarstvo proglašava rješenje za gradnju ništavnim a drugo ministarstvo nastavlja da radi???

Sanela Klarić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na početku juče održanog prvog dijela 16. sjednice Predstavničkog doma, u okviru “poslaničkog sata”, uputila je, “u ime građana Goražda”, urgenciju prema Vladi FBiH, Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Svjetskoj banci, u vezi gradnje obaloutvrda u Goraždu, koje su svojevremeno izazvale proteste građana ovog grada i tužbu protiv gradonačelnika i odgovornih u gradskoj upravi.

Poslanica Klarić je urgenciju uputila jer nije dobila odgovor na poslaničko pitanje koje je Federalnom ministarstavu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva proslijedila 13. oktobra. I navela da je 19. oktobra čak uputila i pismo na adresu Svjetske banke.

Podsjetila je na proteste građana Goražda zbog gradnje obaloutvrda, tačnije izabranog rješenja i netransparentnosti čitavog procesa, vođenog bez javne rasprave i saglasnosti građana. I da se ovaj projekat, finansiran od Svjetske banke, implementira upravo preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i njihove jedinice za implementaciju, u saradnji sa lokalnom upravom.

“Nakon intervencije mene i kolegice Nasihe Pozder, uspjeli smo da dobijemo da Federalna inspekcija izađe na teren, da da svoju preporuku, a poslije toga je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH praktično proglasilo odobrenje za građenje obaloutvrde u Goraždu ništavnim. To se desilo još u avgustu, 4. avgusta ove godine.”, navela je poslanica Klarić, dodavši:

“Međutim… radovi su nastavljeni  građani su vrlo nezadovoljni. Bez obzira što je došlo do ovih odluka. I postavljaju pitanje: Da li Vlada Federacije BiH radi svoj posao, da li komunicira, jer jedno ministarstvo proglašava ništavnim rješenje a drugo ministarstvo nastavlja da radi?”

“Ja sam postavila pitanje Federalnom ministarstvu Kakav je plan? I kako će djelovati sada kada je proglašeno ništavnim ovo odobrenje za građenje. Nikada nisam dobila odgovor.” navela je poslanica Klarić, u svom obraćanju.

Na kraju je upozorila da “ovo pitanje je pitanje koje se kreće između dva ministarstva i Federalne inspekcije, a Vlada, na neki način, nema nikakvu kontrolu.”

I zamolila da Parlament podrži “da se ovo hitno riješi, zbog građana Goražda koji su nezadovoljni i čekaju na ovaj odgovor.”

 

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije