Građanski aktivizam

Sarajevski studenti pokrenuli online proteste, ministar tvrdi da je pomogao koliko je mogao

Na društvenim mrežama od ponedeljka traju protesti sarajevskih studenata medicinske grupacije. Pokrenuti su na stranici "Borba za studentska prava 2020", a podržalo ih je nekoliko hiljada ljudi. Od nadležnih traže ispunjenje nekoliko ključnih zahtjeva.

S pandemijom dolaze i promjene, pa se tako protesti studenata održavaju u virtuelnom formatu. Stranica “Borba za studentska prava 2020” na Facebooku ima skoro 6.000 članova koji su stali uz studente Farmaceutskog, Stomatološkog i Medicinskog fakulteta, kao i Fakulteta zdravstvenih studija.

Online protesti su započeli 26. oktobra 2020. godine u pet do 12, čime studenti žele simbolično poslati poruku da je vrijeme za promjene. Kako navode na svojoj Facebook stranici, na ovaj korak su se odlučili zbog odluke Kriznog štaba (zabrana okupljanja više od 60 ljudi na javnom mjestu), ali i zbog odgovornosti koju prema društvu nose kao budući zdravstveni radnici.

“Obavili smo razgovor s profesoricom Sebijom Izetbegović, kao i s ministrom Anisom Krivićem. No iz toga nije proizašla nikakva promjena, pa smo zato odlučili organizovati online proteste. Ideja je da se na profilima naših kolega, profesora, rodbine, prijatelja i, uopćeno, svih savjesnih građana postavi lista zahtjeva studenata. Na taj način ćemo zasjeniti isprazna obećanja političkih kampanja, koja dobijamo u istim trenucima kada se odbacuju zahtjevi koji su od ključnog značaja za obrazovni sistem, a ujedno i našu budućnost”, govori nam predstavnik Asocijacije studenata Fakulteta zdravstvenih studija Nemanja Jovičić.

Šta traže sarajevski studenti?

Prije svega, obraćaju se Federalnom ministarstvu zdravstva, Kantonalnom ministarstvu obrazovanja, Vladi Kantona Sarajevo, Univerzitetu u Sarajevu, fakultetima medicinske grupacije nauka te Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

“Želimo riješiti problem neodržavanja praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za studente medicinske grupacije. Osim toga, potrebno je riješiti i problem neodržavanja nastave na predmetima Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu na kojima nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta UNSA imaju angažman. Tu je i finansiranje školarina za najbolje studente, za šta je odgovorna direktno Vlada KS, kao i smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021. godinu, jer je veliki dio predavanja održan online”, dodaje Jovičić.

Na pitanje šta planiraju učiniti ukoliko online protestima ne uspiju postići željene promjene, Jovičić kaže kako se namjeravaju okrenuti organizaciji tradicionalnih protesta na otvorenom. No, naglašava kako se ipak planiraju pridržavati epidemioloških mjera i kako još uvijek nije utvrđeno na koji bi se to način organizovalo. Ipak, nadaju se da do toga neće doći i da će nadležni reagovati na vrijeme.

Krivić: Podržavam studente, pomogao sam koliko je bilo u mojoj moći

Ovim povodom kontaktirali smo ministra Anisa Krivića koji je istakao kako je upućen u trenutnu situaciju, ali i kako je već održao sastanak s predstavnicima studenata UNSA. Sastanku su prisustvovali i predstavnici SPUS-a, a govorilo se o ključnim pitanjima koja se tiču studenata.

“Sastanak smo održali 21. oktobra te su predstavnici studenata tom prilikom izložili nekoliko tačaka, odnosno problema s kojima se susreću. Jedna od tih tačaka je oslobađanje plaćanja školarine za sve one koji su ostvarili prosjek 8,0 i više”, govori.

Ističe kako podržava zahtjeve studenata, ali i kako smatra da se bez kvalitetne analize i precizno utvrđenih kriterija oslobađanje plaćanja ne treba izvršiti.

“Smatram da je ta odredba zakona u visokom obrazovanju diskriminirajuća u smislu da studenti koji su u protekloj studentskoj godini imali prosjek 8,0 i više imaju pravo biti oslobođeni plaćanja školarine. Nije isto završiti prvu godinu na svim fakultetima. Potrebno je utvrditi vrlo jasne kriterije”, smatra Krivić.

Dodaje kako je pripremio svu dokumentaciju u cilju izmjene Zakona o visokom obrazovanju kako bi se ovaj problem riješio.

“Međutim, nisam uspio dobiti pozitivno mišljenje Ministarstva finansija. Iz tog razloga se ova tačka nije našla pred skupštinskim zastupnicima. Želim istaknuti da sam uradio sve što je u mojoj moći, ali na odluke drugih resora ne mogu utjecati”, kaže.

Navodi kako je jučer primio poziv od predstavnika SPUS-a te mu je tim putem zatraženo da prisustvuje još jednom sastanku na kojem će se govoriti o zahtjevima studenata: “Nažalost, nisam se mogao susresti s njima danas, ali ću to sigurno uraditi u naredna dva dana. Mislim da nema nikakvih problema u komunikaciji”.

“Slažem se da treba poboljšati studentski standard i da im treba izaći ususret i omogućiti im stvari koje do sada nisu imali. U potpunosti ih podržavam, čak sam potpisao njihovu peticiju. Drago mi je da su proaktivni i da protestuju, uvijek ću biti na njihovoj strani i učinio sam sve što je bilo u mojoj moći da im se pomogne”, zaključio je Krivić.

Podsjetimo, protesti su počeli jučer u 5 do 12, a trajat će do 30. oktobra.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije