U fokusu

Saša Magazinović: Ove koji će i na današnji dan negiranjem genocida kopati po tuđim ranama, svijet će pamtiti samo kao neljude

Na svakog negatora genocida ima nas hiljade svjesnih i savjesnih koji čuvamo sjećanje na genocid - kaže Magazinović.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) osvrnuo se na obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici te je poručio kako će se žrtve genocida pamtiti njegujući istinu i pomen.

Magazinović je podsjetio kako će danas biti ukopani i posmrtni ostaci dva brata.

Ističe i kako ne postoji kampanja, propaganda, izjava, ekstremista niti radikal koji će ove činjenice ikada opovrgnuti.

“Na svakog negatora genocida ima nas hiljade svjesnih i savjesnih koji čuvamo sjećanje na genocid. Tačno je da se trebamo okrenuti budućnosti, ali isključivo temeljenoj na istini i suočavanju s prošlošću. To je ljudska odgovornost prema svakoj žrtvi, svakoj od brojnih žena koje grle nišane umjesto sinova, braće, muževa i očeva. To je ljudska odgovornost prema tri brata čija imena su ispisana u nepreglednom broju nišana. Ove bez ljudskosti koji će i na današnji dan negiranjem kopati po tuđim ranama, svijet će pamtiti samo tako – kao negatore genocida i neljude za koje nema mjesta u civilizovanom društvu. A genocid i njegove žrtve svijet će pamtiti njegujući istinu i pomen, u školama, institucijama i medijima. Prihvatanje i suočavanje liječi. Ne vraća ljudskost, ali liječi”, zaključio je Saša Magazinović.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije