Radnički protesti

Savez sindikata Republike Srpske: Dajte radnicima ono što su zaradili

Predlažu Vladi RS i Uniji poslodavaca novi sistem plata, jer bi on bio dobar i za radnike i za Republiku Srpsku.

Povodom Prvog maja Savez sindikata Republike Srpske održao je tradicionalni protest u parku Mladen Stojanović u Banjaluci.

Sa skupa je poručeno da je ovo dan kada radnici slave svoje pobjede, ali i ukazuju na trenutne probleme.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić, rekao je da radnici neće odustati od svojih zahtjeva, a jedan od njih je ujednačavanje koeficijenata u ovoj oblasti.

“Imamo podatke koji pokazuju da veliki broj radnika radi za platu do 900 ili 1000 KM koja nije dovoljna ni za osnovne potrepštine. Danas poručujemo nadležnima da radnici moraju biti pristojno plaćeni za svoj rad”.

Sa skupa je poručeno vladajućoj strukturi, ali i poslodavcima da radnicima prestanu davati na kapaljki ono što su oni zaradili i što je njihovo.

Predlažu Vladi RS i Uniji poslodavaca novi sistem plata, jer bi on bio dobar i za radnike i za Republiku Srpsku.

Dragana Vrabičić predstavnica Sindikata u građevinarstva poručila je da ima dovoljno radnika kojima nije dobro.

“Ima nas dovoljno da kažemo da nam nije dobro, ima nas dovoljno da kažemo da nemamo šta da jedemo, ima nas dovoljno da kažemo da nemamo da damo djetetu marku za kiflu. Vlada mora da pritisne poslodavce da potpišu kolektive ugovore i da svi imamo jednaka prava. Hoćemo kolektivne ugovore i novi sistem plata”.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske kaže da su danas tu kako bi poslali poruku nadležnima i poslodavcima.

“Ja ću danas sa ovog mjesta poslati dvije poruke na dvije adrese. Prva je Radovanu Viškoviću i njegovoj Vladi. Na agendi zadataka Vlade treba prvo da stoji zadak “radnik i poslodavac”.

Druga je poslodavcima i Saši Triviću. Ako nećete da već sutra sjednete zajedno sa Savezom sindikata i dogovorite pravičnu raspodjelu plata u Republici Srpskoj, mi ćemo to oteti jer smo mi zaradili tu dobit”.

Nakon obraćanja okupljeni su se poslužili sindikalnim pasuljem koji su, kako kažu, sami zaradili.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije