Komentari i analize

Serwer: Bidenu Balkan neće biti prioritet, ali možete očekivati žešću angažiranost u borbi protiv korupcije

Dok većina analitičara i političara smatra da će izabrani predsjednik SAD Joe Biden imati veći angažman u BiH, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer nije optimističan.

On je izuzetan poznavalac prilika u našem regionu i iz tog konteksta je govorio za AJB.

Serwer je istakao da će odlaskom Donalda Trumpa SAD izgledati isto, jer je oko 70 miliona ljudi glasalo za Trumpa što znači da će biti idelje podijeljeno društvo.

“Ne možemo očekivati gigantske promjene. Biden će imati velike izazove da nešto usvoji u Kongresu, osim ako Demokrate osvoje Senat”, naveo je Serwer.

“Biden je istakao kakve promjene možemo očekivati. On je rekao da je njegov cilj uzajamno priznavanje Kosova i Srbije. Što se tiče BiH, također postoji povratak na tradicionalni stav a to je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Možemo očekivati žešću angažiranost prema funkcionalnosti države, u borbi protiv korupcije i istiskivanje ruskog utjecaja. Ipak, mora se shvatiti da Balkan neće biti proritet, već unutrašnji problemi. Na međunarodnom frontu ima također važnijih pitanja”, rekao je Serwer.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije