Građanski aktivizam

Šest optužnica za nelegalnu eksploataciju šljunka još na čekanju – „Petrić“ prvi probio led

Balatun kod Bijeljine (Foto: Creativo)
Aktivisti ukazuju na prisutni problem u Balatunu, kao i još nekim MZ da je zbog devastacija korita ogromnih razmjena došlo do trajnog izlijevanja rijeke Drine i da se voda iz njega razlijeva nekontrolisano na lijevu ili desnu stranu, praveći novo korito.

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina podiglo je optužnicu za nelegalnu eksploataciju šljunka u Balatunu kod Bijeljine, čime je napokon započelo procesuiranje odgovornih za nezakonite radnje u ovoj oblasti. OJT Bijeljina vodi istragu u ukupno sedam predmeta u kojima su sumnje u nezakonitosti protivpravnog zauzimanja vodnog zemljišta, nezakonito raspolaganje prirodnim resursima i krađa šljunka i pijeska.

Sudija za predhodno saslušanje Osnovnog suda u Bijeljini potvrdio je optužnicu OJT Bijeljina, a riječ je o predmetu u kojem je optužen Risto Petrić iz Bijeljine, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju iz člana 248. stav 1. tačka 2. i 4. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 01.01.2020. do 31.07.2022. godine, na području grada Bijeljina, kao odgovorno lice, direktor preduzeća „Petrić“ DOO Vršani Bijeljina,  kao i  Poslovne jedinice Trgovina na veliko šljunkom i pijeskom Balatun, u namjeri da svom privrednom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist,  prikrivao činjenice  o porijeklu robe u količini od 17.321 m3 šljunka. Za taj prirodni materijal u knjigovodstvu preduzeća nisu postojale odgovarajuće fakture dobavljača, niti dozvola  nadležnog organa Javne ustanove „Vode Srpske“, a materijal je prethodno neovlašteno eksploatisan iz vodotoka rijeke Drine, u Balatunu, grad Bijeljina i separisan na separaciji „Petrić“, takođe na području ove bijeljinske Mjesne zajednice.

Nakon toga je uz izdate fakture šljunak prodao kupcima na području BiH, SZTR „Mihajlović“ Lopare, „Zidar Živanović“  doo Ugljevik,  „Dženex“ doo Tuzla, „Rudinka“ doo Teočak,  „Simex prom“ doo Janja, „IBD“ dd Brčko Distrikt BiH, „Građevina“ doo Živinice, „ZP komerc“ doo Bijeljina, „Beton gradnja“ doo Lukavac, „Luxuria“ doo Lukavac, „Kaif“ doo Brčko Distrikt BiH i „Petrić“ DOO Brčko.

Time je neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava poslovanja, te  suprotno odredbama Zakona o vodama za eksploatisani materijal u količini od 17.321 m3 nije podnio prijavu i platio  vodnu naknadu nadležnom organu u iznosu od 1,5 KM po m3 izvađenog materijala. Optužnicom se navodi da je na taj način izbjegao plaćanje vodne naknade u iznosu od  25.981,50 KM na ime javnih prihoda Republike Srpske, za koji iznos je preduzeću „Petrić“ DOO Vršani Bijeljina, pribavio protivpravnu imovinsku korist.

„Kao odgovorno lice u pravnom licu u namjeri da svom pravnom licu pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica neistinito je prikazivao stanje  i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te pri izvršavanju poreskih ili drugih obaveza uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod“ – stoji u potvrđenoj optužnici OJT Bijeljina i iznose sumnje u počinjenje krivičnog djela Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Iz NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“ su izrazili djelimično zadovoljstvo epilogom njihovih podnesenih prijava za nezakonitu eksploataciju šljunka i brutalnu devastaciju zemljišta u Balatunu, uništavanje cesta i druge nezakonitosti, koje su im građani prijavljivali i tražili pomoć u rješavanju problema.

Jedna od separacija u Balatunu (Foto: Lj.Đ.)

“Upravo su ovaj privredni subjekt „Petrić“ nam građani prijavljivali sa sumnjama u nelegalne radnje, ali i „DMS Company“, za koji još uvijek čekamo da vidimo da li će zbog političke povezanosti vlasnika sa republičkom vlasti taj slučaj biti zataškan i ostati i dalje u ladici. Podsjećamo, još šest predmeta su u radu bijeljinskog OJT i obraćali smo mu se tražeći da nam dostavi koje su konkretne mjere preduzeli da se procesuiraju odgovorni za uništavanje ne samo korita rijeke Drine i zemljišta uz riječni tok na području Balatuna, već i u Janji, Popovima, Amajlijama i drugim bijeljinskim Mjesnim zajednicama“ – reakcija je na podizanje i potvrđivanje optužnice iz NGG.

Aktivisti ukazuju na prisutni problem u Balatunu, kao i još nekim MZ da je zbog devastacija korita ogromnih razmjena došlo do trajnog izlijevanja rijeke Drine i da se voda iz njega razlijeva nekontrolisano na lijevu ili desnu stranu, praveći novo korito.

“Iz optužnice je vidljivo koliko su minorne vodne naknade u RS, odnosno svega 1,5 KM po kubnom metru izvađenog riječnog materijala. Otuda i ne treba da nas čudi što “Vode Srpske” unazad deceniju uspiju od vodnih naknada godišnje ubrati jedva nešto više od dva miliona KM. Sa druge strane, poslednje velike poplave iz maja 2014. godine napravile su stanovništvu Bijeljine štetu od skoro 400 miliona maraka. A, da bi se smanjio rizik od poplava i izgradio 32 kilometra dug drinski nasip potrebno je više desetina miliona KM” – kažu iz NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije