Radnički protesti

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS poziva Vladu: Ispravite nepravdu

Predstavnici Sindikata nauke, kulture i obrazovanja Republike Srpske ne odustaju od zahtjeva za izjednačavanje platnih koeficijenata. Juče, 27.04., su održali protestno okupljanje ispred zgrade Vlade, a ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni najavljuju i druge oblike sindikalne borbe.

Početkom marta ove godine predstavnici Sindikata nauke, kulture i obrazovanja Republike Srpske iskazali su svoje nezadovoljstvo zbog neizjednačavanja platnih koeficijenata za zaposlene u ovoj oblasti. Tada su poručili da ako se ne ispune njihovi zahtjevi nezadovoljstvo će iskazati pred zgradom Vlade Republike Srpske, što su 27.04. i učinili.

Ova diskriminacija, nepravda i nepošten odnos prema radnicima koji svoj posao rade korektno, pošteno i kvalitetno, mora biti ispravljena pod hitno. Memorandum je potpisan davne 2017. godine i u njemu je pisalo da će ova nepravda biti ispravljena do kraja 2022. godine. Razlika u platama profesora matematike, istorije ili bilo kojeg radnika sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i radnika sa istom spremom u Vladi je 300 KM, kazao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Predstavnici ovog Sindikata su tražili i još uvijek traže pregovore za koje su uskraćeni. Desilo se nekoliko razgovora sa ministarkom, ali problem nije riješen. Gnjatić navodi da će nastaviti koristiti sve oblike sindikalne borbe, uključujući čak i one radikalne.

Ovo je način na koji ćemo upozoriti resorno ministarstvo, ministarku Željku Stojičić, Vladu i premijera da moraju početi rješavati ovaj problem iako smo u prethodnom periodu imali dva pomaka u izjednačavanju koeficijenata. Dovedite nas u ravnopravan položaj sa ostalim korisnicima budžeta i imaćete zadovoljnu grupaciju ljudi, navodi Gnjatić.

Iz Sindikata nauke, kulture i obrazovanja poručuju da je puno problema sa kojima se radnici iz ovih oblasti susreću, najavljuju puno veće okupljanje povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, kada će iznijeti sve probleme, ali i potencijalna rješenja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije