Radnički protesti

Sindikat osnovnog obrazovanja nastavlja pripreme oko realizacije štrajka upozorenja

Nijedan od 12 zahtjeva definisanih Odlukom o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja od 16. januara ove godine nije realiziran.

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH u utorak, 23.01. su nakon pauze koja je trajala gotovo dva mjeseca u vrlo korektnoj atmosferi i uz međusobno uvažavanje nastavili pregovore o Kolektivnom ugovoru o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, saopćeno je iz Sindikata.

Pregovarački tim Vlade je predložio povećanje koeficijenata radnika od marta 7 posto ili od aprila 8 posto, dok je pregovarački tim Sindikata ostao pri stavu da koeficijenti radnika trebaju biti povećani za 10 posto. Dogovoreno je da se pregovori nastave nakon što se Vlada Kantona Sarajevo izjasni o prijedlogu Sindikata.

– Nijedan od 12 zahtjeva definisanih Odlukom o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja od 16. januara ove godine nije realiziran. Pripreme oko realizacije štrajka upozorenja se nastavljaju prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici – navodi se u saopćenju Sindikata koje potpisuje predsjednik tog tijela Saudin Sivro.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije