Radnički protesti

Sindikati nezadovoljni provećanjem plata u zdravstvu, najavili i proteste

Mi samo želimo da zadržimo naše radnike. Dvoje mojih najboljih kolega od ponedjeljka prelaze u federalno Sarajevo, za duplo veću platu. A mnogi se spremaju da odu. Zdravstvene ustanove će ostati bez doktora, bez sestara.

Minorno povećanje plate zdravstvenim radnicima, za maksimalne napore u doba korone je na današnjoj konferenciji za novinare koju su održali sindikati koji okupljaju medicinske radnike ocjenjeno ponižavajućim i neprihvatljivim.

Najavljeni su i protesti.

Kako je istakao Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS danas je održan i hitan sastanak sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, gdje su na uvid dobili dokument u kome stoji da će plate zaposlenima u zdravstvu biti povećane za šest posto.

„Nadam se da nijedan reprezentativni sindikat u zdravstvu ovo neće prihvatiti jer ni najmanje ne zadovoljava ono što smo tražili“, istako je dodajući da  zakon po hitnom postupku ide na usvajanje, ali ih to neće spriječiti da se borimo za svoja prava.

Sa njim se složio i Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, istaknuvši da zdravstveni radnici u republici Srpskoj i dalje ostaju jedini u regionu bez toplog obroka i regresa. Stoga medicinarima, kaže, ostaju samo dvije mogućnosti, da izađu na ulicu ili da spakuje kofere i odu odavde.

Rekao je i da je sindikat koji predstavlja već donio odluku da ide u proteste, ali da će se konačna odluka donijeti tek nakon razgovora sa ostalim sindikalnim kolegama, jer će sve što u narednom periodu budu radili, raditi zajedno.

„Mi samo želimo da zadržimo naše radnike. Dvoje mojih najboljih kolega od ponedjeljka prelaze u federalno Sarajevo, za duplo veću platu. A mnogi se spremaju da odu. Zdravstvene ustanove će ostati bez doktora, bez  sestara“, istakao je Femić.

Novinarima se obratio i Mirko Šerbedžja, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS istaknuvši da je neophodno napraviti plan da povećanja plata budu u kontinuitetu: “Mi smo svjesni da plata ne može odmah biti povećana na 1500 KM, ali smo rekli i ministru da se mora napraviti modul, da se uz ovo povećanje potpiše memorandum o narednim planskim povećanjima, da mi tačno znamo koliko ćemo imati povećanja do nove godine, od nove godine, u sljedećoj godini”.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije