Građanski aktivizam

Skandal na Prokoškom jezeru – Aktivisti napadnuti a onda privedeni od policije zbog pokušaja sprječavanja kršenja zakona, odnosno uništavanja “zaštićenog” spomenika prirode

Plaćeni nasilnici, u zaštiti kriminala na Prokoškom jezeru (osoba u crvenom ima kamenje u rukama, kojim prijeti aktivistima pokreta "Karton revolucija")
Dakle, policija ne privodi vlasnike nezakonito izgrađenih objekata, koji uništavaju “spomenik prirode”, ne privodi inspektore, tužioce i političare koji ne rade svoj posao, iz, osnovano je sumnjati, koruptivnih razloga, ne privode nasilnike koji prijeti građanskim sktivistima, ne privode, dakle, prekršioce zakona, a tužilaštvo ne podiže optužnice protiv njih. Nego privode i podižu optužnice protiv građanskih aktivista koji na kršenje zakona i potrebu suprotstavjanja mu upozoravaju.

Iako je Prokoško jezero, kao jedna od fascinantnih ljepota ove zemlje 2005. godine proglašeno spomenikom prirode (u kome je zabranjena bilo kakva gradnja, ulazak motornih vozila, ribolov, paljenje vatre,…), u zemlji premreženoj korupcijom i bezakonjem sa otvorenom ili prikrivenom političkom podrškom, prirodna autentičnost jezera i njegove okoline su u potpunosti nagrđeni i urušeni nelegalnom gradnjom čak nekoliko stotina “vikendica”, u poratnom periodu.

Nedostatak elementarne ekološke i civilizacijske svijesti tih kršilaca zakona sa parama i političkim vezama rezultirao je s jedne strane njegovim pretvaranjem u zajedničku septičku jamu novoizgrađenih objekata a s druge strane idiotskim poribljavanjem jezera (“da bi se imalo šta lovit”), što je dovelo do uništenja vrlo rijetkog repatog vodozemca trintona, zaštićene endemske vrste, po kome je jezero, osim po svojoj ljepoti, bilo poznato i značajno.

Pritom je odgovor vlasti na to bezakonje i uništavanje neprocjenjivog prirodnog bogatstva i ljepote – koje se ne bi ni moglo desiti bez njihove prećutne dozvole – ignorisanje problema i zahtjeva javnosti, nerad institucija, netransparentnost i namjera da se nelegalni objekti legalizuju. A, ovih se dana pokazalo, i – zaštita prekršilaca zakona od onih koji zaustavljanje tog bezakonja zahtjevaju.

Aktivisti agilnog pokreta “Karton revolucija” ovih su dana bili na Prokoškom jezeru sa namjerom da na svoj način ukažu na problem.

Otvoreno, već na naplatnom mjestu za ulazak u ovo “zaštićeno područje”, najavivši da dolaze da presjeku nelegalne cijevi koje vodu sa izvora “preusmjeravaju u šolje u nelegalnim objektima, a iz nelegalnih objekata kanalizaciju usmjeravaju u jezero”, dvojica aktivista ovog pokreta izložili su se, u nastavku, nakon što su presjekli par gumenih crijeva i verbalnom i fizičkom nasilju njima nepoznatih osoba, koje su im onemogućile slobodu kretanja, zabranjivali snimanje i prijetili im razbijanjem glava kamenicama.

Ogledalo stanja u kome se nalazi pravna država na ovom području je finalno policijsko privođenje aktivista, višesatno zadržavanje na saslušanju u policijskoj stanici i prijetnja tužbom za krivično djelo “oštećenje tuđe stvari” za šta je između ostaloga moguća i zatvorska kazna.

Dakle, policija ne privodi vlasnike nezakonito izgrađenih objekata, koji uništavaju “spomenik prirode”, ne privodi inspektore, tužioce i političare koji ne rade svoj posao, iz, osnovano je sumnjati, koruptivnih razloga, ne privode nasilnike koji prijeti građanskim sktivistima, ne privode, dakle, prekršioce zakona (a tužilaštvo ne podiže optužnice protiv njih). Nego privode i podižu optužnice protiv građanskih aktivista koji na kršenje zakona i potrebu suprotstavjanja mu upozoravaju.

Na neki način, čitav konkretni skandal zapravo je matafora kompletnog stanja u državi. I bezakonja koje vlada na najvišem nivou vlasti. Zarobljenosti institucija stranačkim i ličnim interesima osoba u latentnom sukobu sa zakonom i još nezgaženim ostacima pravne države.

I upravo je to ono na šta su aktivisti pokreta “Karton revolucija” željeli upozoriti. I njihova hrabra provokativna akcija – koja je srećom završila bez ozbiljnijih posljedica po njih – u potpunosti je uspjela. U tom smislu da je još jednom privukla pažnju na ozbiljan društveni problem i razobličila našu stvarnost.

Aktivisti su pozvali institucije i javnost da se pridruže u zaštiti prirode i očuvanju okoliša (i borbi protiv svih drugih društvenih negativnosti) No,… problem je što su te institucije i ta javnost od kojih se očekuje reakcija, svojim nedjelovanjem, apatijom ili čak korumpiranošću, davno, umjesto rješenja, postale dio problema.

Aktivisti, međutim, nastavljaju, ako moraju i sami. Objašnjavajući:

“Ne postoji ni jedna krivična prijava niti pritisak koji nas može natjerati da spustimo glavu. Ne želimo živjeti život u kojem ćemo biti robovi, praviti se da nas se ništa ne tiče dok nam dani prolaze među kriminalcima i lopovima koji nam uzimaju budućnost i život.”

Dodajući da su čast, ponos i sloboda najveće vrijednosti, koje nas razlikuju od životinja.

Mada… čovjek je davno dokazao da je gori od bilo kakve životinje. Čast izuzecima, naravno.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije