NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Skandal u nastavcima: Ko, zapravo, vlada Fočom – predstavnici građana ili predstavnici “kontroverznog biznismena”?

Nakon što 1. oktobra nije održana najavljena sjednica Skupštine opštine Foča, jer je od 25 njenih odbornika na nju došlo svega 11 – što je situacija koja se nije desila u posljednjih 10 godina – opstrukcija rada ovog predstavničkog tijela građana se nastavlja.

U pokušaju da u roku propisanom Poslovnikom – a to je 15 dana od otkazane sjednice – ipak održi ovu sjednicu, Predsjednik Skupštine danas, 9.10., zakazao je sjednicu Kolegija, na kojoj je trebao da se odredi tačan datum održavanja sjednice.

No, ponovo nije bilo kvoruma, te se čak ni sjednica Kolegija, dakle, nije mogla održati. Jer su došla samo 4 od 11 članova.

Najvjerovatniji razlog za ovo skandalozno ponašanje odbornika SO Foča je činjenica da je na zahtjev Udruženja građana “Bjelava”, podržan sa preko 3000 potpisa građana Foče, Skupština na ovoj sjednici trebala rapravljati o gradnji mini hidroelektrana na fočanskim rijekama. S naglaskom na nezakonitosti oko gradnje MHE Bjelava, u koju je investitor, lokalni „kontroverzni biznismen“ ušao u vrijeme prvog pandemijskog talasa, vanrednog stanja u RS i zabrana okupljanja građana, bez adekvatnih dozvola i sa obimom radova, odnosno uništavanja riječnog korita i okolne šume koja daleko nadilazi dozvolu za navodno geološko istraživanje koje je sprovodio, uzurpirajući pritom i privatnu imovinu. Sve bez reakcije lokalne vlasti, i pored višestrukih upozorenja građanskih aktivista. Što u najmanju ruku budi sumnju u korupciju ili strah unutar struktura vlasti u pozadini čitavog slučaja.

Sumnju koja je ovim bježanjem od svojih obaveza i odgovornosti, odbornika Skupštine opštine, samo pojačana.

Predsjednik Skupštine, koji je, na pitanje novinara, nakon sjednice Skupštine koju je morao otkazati, odgovorio da se to dešava prvi put u njegovom mandatu i da jeste čudno, vjerovatno se tek sada “čudu ne može načuditi”.

A njegov komentar nakon današnjeg neuspjeha okupljanja Kolegija, bez obzira da li mu je to bila namjera, zvuči ironično – njegov utisak je, kaže, da većina političkih subjekata nije raspoložena za održavanje sjednice. Pri tome, sasvim nepotrebno, pokušava da opravda takvo neprihvatljivo ponašanje:

“Najvjerovatnije je razlog činjenica da se ulazi u predizbornu kampanju i da nije ni bila neka praksa do sada da se u izbornoj kampanji održavaju sjednice Skupštine”.

Iz udruženja građana koje je inicijator postavljanja na dnevni red teme koja je izazvala “raspad sistema” insistiraju na održavanju Skupštine i na tome da se svi odbornici javno izjasne o ovoj temi. I na mogućnosti da Skupštini, kako su i planirali, ponude na usvajanje deklaraciju pod nazivom „Opština protiv izgradnje malih hidroelektrana“, koja je u skladu sa Arhuskom konvencijom i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana.

Uglavnom, činjenice govore da ne postoji zakonska prepreka da se sjednice održavaju i u vrijeme predizborne kampanje (postoji samo “neka praksa”, koja nije lokalna, nego je opšta bosanskohercegovačka, da vlast ne radi kad god ne mora). No, predsjednik nema ovlaštenja samostalno (bez Kolegija) sazvati Skupštinu, osim eventualno na zahtjev trećine poslanika Skupštine. A ubrzo ćemo da vidimo da li će se to i desiti. Odnosno da li će biti pokušaja da se sjednica ipak održi ili će ovaj saziv Skupštine opštine Foča ostati upamćen po skandaloznom odbijanju da radi svoj posao.

I po otvaranju pitanja dokle seže moć uticajnih pojedinaca, bogataša sa dobrim partijskim vezama. I da li su u ovakvim situacijama presudni faktor odlučivanja korumpiranost ili kukavičluk.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije