Građanski aktivizam

Šljunkari ne odustaju od uništavanja plaže u Polomu kod Bratunca – Mještani najavljuju blokade

“Poslednje informacije do kojih smo došli su da je vlaseničkom preduzeću umjesto prvobitno određenog roka do 01.12.2023. godine da iz korita rijeke Drine izvadi ukupno 4220,13 metara kubnih riječnog materijala taj rok pomjeren na 01.06.2024. godine” – informacije su iz NGG "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj", do kojih, kako kažu, od mještana dolaze sumnje da su u pozadini cijele priče oko Poloma ponovo korupcija i nezakonitosti.

Nakon što su 5.avgusta prošle godine otjerali ispred kućnih pragova mehanizaciju i radnike vlaseničkog preduzeća “Bukom Prom”, koji su imali namjeru da, u realizaciji ugovora sa JU “Vode Srpske” i sa njihovom saglasnošću, vrše eksploataciju šljunka u Mjesnoj zajednici Polom, opština Bratunac, mještani ove mjesne zajednice uz rijeku Drinu su ponovo u problemima.

Doznali su da je šljunkar iz Vlasenice ponovo dobio dozvolu da vadi šljunak iz ovog dijela Drine na području nedaleko od kuća mještana, pa su se juče (31.03.2024.) ponovo okupili da poruče da neće dozvoliti uništavanje jedne od najljepših rijeka u BiH.

“Mi smo spremni svojim životima ovdje da branimo, jer mi ne damo ovu ljepotu. Neka idu i vade šljunak gdje hoće, u Tišći na primjer, neka tamo drobilica drobi ovdje na našoj plaži ne može. Ako budemo primorani, blokiraćemo i magistralni put sa traktorima, pa šta bude. Ne damo ovo” –  poručio je na protestnom okupljanju mještanin Branislav Jokić.

Mještani su okupljanjem na lokalitetu predviđenom za deponovanje šljunka, a na kojem su u međuvremenu organizovanim akcijama sagradili ljetnikovac, izrazili negodovanje što su, prema njihovim informacijama, na uređenoj obali rijeke Drine “Vode Srpske” ponovo dozvolili radove pod plaštom održavanja i uređenja riječnog korita. Odnosno, ponovili su tvrdnje iz prošle godine da u odobravanju radova stvarni razlog nije sprječavanje eventualnih poplava, odnosno čišćenje i produbljivanje korita Drine i povećanje proticajnog profila, već omogućavanje čiste privredne djelatnosti vlaseničkom preduzeću.

Ti njihovi navodi su, uostalom, prije pola godine i potvrđeni, jer su, prema izvještaju inspektora, koji su na teren izašli nakon obraćanja mještana i prijave NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”, u preduzeću “Bukom Prom” imali samo jednu privremenu saglasnost vlasnika parcele u MZ Polom za skladištenje šljunka izvađenog iz Drine. Za prolazak mehanizacije vlasenički šljunkar nije pribavio dozvolu vlasnika parcela u ovoj Mjesnoj zajednici, niti je imao zaključene ugovore o korištenju puta.

“Ponovo smo se pozabavili problemom mještana Poloma i utvrdili da su Ugovor za izvođenje radova na vađenju i deponovanje riječnog materijala iz korita rijeke Drine u ovom mjestu predstavnici “Bukom Prom” i JU “Vode Srpske” potpisali još 09.12.2022. godine, a rješenje o Vodnoj saglasnosti JU im je izdala 21.12.2022. godine i uvela u posao 05.05.2023. godine. Kako se pokazalo nalazima inspekcijskog nadzora, bez obezbijeđenih zakonskih uslova za početak radova, jer izvođač radova nije imao potunu i validnu dokumentaciju. Vlaseničko preduzeće ipak je pokušalo da započne radove početkom avgusta prošle godine, što mještani nisu dozvolili i stali su pred mašine, te radovi nisu ni započeti. Međutim, poslednje informacije do kojih smo došli su da je vlaseničkom preduzeću umjesto prvobitno određenog roka do 01.12.2023. godine da iz korita rijeke Drine izvadi ukupno 4220,13 metara kubnih riječnog materijala taj rok pomjeren na 01.06.2024. godine” – informacije su iz NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”, do kojih, kako kažu, od mještana dolaze sumnje da su u pozadini cijele priče oko Poloma ponovo korupcija i nezakonitosti i da je upitno ispunjavanje zakonskih preduslova za izvođenje radova na području opštine Bratunac na ovom lokalitetu, kao i stvarni motivi i potreba čišćenja korita rijeke Drine.

Mještani čak upiru prstom da su ponovno započinjanje radova lobirala dva političara vladajuće stranke na republičkom nivou iz Vlasenice. Sa druge strane, iz “Bukom Prom” se ne žele javno oglašavati po ovom pitanju, uz tvrdnje da su od nadležnih institucija dobili sve potrebne dozvole za početak radova i da samo čekaju ponovno uvođenje u posao.

“Umjesto da pomognu da ovaj narod ostane da se ne seli sa svojih ognjišta, nisu nam obezbijedili ni da imamo autobuski prevoz do grada i dalje, nemamo trgovinu, opšti je javašluk, ni lokalne puteve nemamo kako valja, ovako se Republika Srpska ne gradi. Ovako se uništava, a to bi trebala da zna glavna vlast, oni ako budu ovako radili od nje nema ništa – izjava je Steve Tomića, takođe mještanina Poloma kod Bratunca.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije