Građanski aktivizam

Slobomir P Univerzitet na ledini i bez žiro računa – studenti sve zabrinutiji: “Imamo osjećaj da su svi digli ruke od nas.”

Studenti Slobomir P Univerziteta iz doba dok je sve još funkcionisalo (Foto: L.D.)
“Sumnjamo da nadležni u ministarstvu i inspekcijama, ako ne stoje iza nezakonitosti rada SPU i ako nisu involvirani u njih, svjesno žmure za očigledne nepravilnosti.”

Ponovo su se studenti Slobomir P Univerziteta (SPU), nekada prestižne i prve privatne visokoškolske ustanove u BiH, obratili studentskim aktivistima okupljenih u inicijativi “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” tražeći podršku u rješavanju svojih problema.

Požalili su im se da na njihovo, kako su ga nazvali, alarmantno obraćanje Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, nisu dobili nikakvu reakciju, te da se situacija, za ta dva mjeseca od obraćanja nadležnima za visoko obrazovanje, još više pogoršala i da su sve zabrinutiji, a sa njima i njihovi roditelji.

“Provjerili smo u jedinstvenom registru Centralne banke BiH da je SPU blokiran glavni račun kod Naše banke a.d. Bijeljina, čiji je vlasnik kompanija “Slobomir” bila dok je ta banka poslovala pod imenom Pavlović Internacional bank. Doznali smo da nemaju aktivnih računa i da je poslednji blokiran 23.02.2023. godine. Od 2020. godine posluju sa gubitkom i smanjenim brojem radnika, tako da ih je trenutno 45. I sada nam je tek jasno zašto u računovodstvu SPU traže da uplate vršimo posredstvom uplatnica na blagajni”, stoji na početku pisma studenata SPU, upućenog studentskim aktivistima.

Nadalje, ponovili su ranije tvrdnje da praktično nemaju profesore, da je nešto asistenata koji još rade angažovano na više predmeta, te da zatim moraju “juriti” profesore koje nikada nisu ni vidjeli za potpis u indeksima za verifikaciju ocjena. Posebno su zbunjeni, kako kažu, informacijama o preuzimanju od strane neke druge visokoškolske ustanove, te da je Univerzitet ostao bez vlastitog prostora i u Bijeljini i Doboju, te da iz tog razloga ne može ni obavljati više djelatnost visokog obrazovanja, jer im to zakon ne dozvoljava.

“Imamo osjećaj da su svi digli ruke od nas. Sumnjamo da nadležni u ministarstvu i inspekcijama, ako ne stoje iza nezakonitosti rada SPU i ako nisu involvirani u njih, svjesno žmure za očigledne nepravilnosti. Jer, da ih zanima, izvršili bi vanredni inspekcijski pregled ili da su samo “zavirili” na zvaničnu internet prezentaciju Univerziteta, vidjeli bi da tu nešto ne štima i da ne postoji način da se informišemo o predavanjima ili da dobijamo druge relevantne informacije kao na drugim fakultetima. To je nekada bilo uobičajeno, a sada su jedine informacije o ispitnim rokovima i plaćanju školarine. Pokušali smo doći do rektora Vojislava Avramovića, ali je to nemoguća misija, kada god pitamo u Upravi za tu mogućnost dobijamo odgovor da je na putu, ali je taj put izgleda stalno u Srbiji.” – stoji u pismu.

Studentski aktivisti kažu da su pokušali da provjere navode ogorčenih studenata SPU, ali da takođe nisu uspjeli da dobiju potrebne informacije niti da dođu do rektora, a i pored upućivanja iz Uprave da mu pošalju pisani upit na mejl Univerziteta što su i učinili, ni nakon više od mjesec dana nisu dobili nikakav odgovor.

“Svjesni smo da je  loše po Univerzitet krenulo još prije četiri godine, kada se Univerzitet našao u problemima pokretanjem stečaja, ali je on povučen i ustanova je čak i reakreditovana. Međutim,  iznenadnom smrću osnivača i vlasnika SPU Slobodana Pavlovića u saobraćajnoj nesreći u SAD u decembru 2021. godine, izvjestan je bio potpuni sunovrat Kompanije “Slobomir” i Univerziteta, koji je bio povezano pravno lice. Informacije sa kojima raspolažemo su da je izuzev SPU, koji je “na aparatima za vještačko disanje” od kompanije “Slobomir” u funkciji još jedino RTV Slobomir, koji ima pet žiro-računa, ali mu je vlasnik sada Društvo sa ograničenom odgovornošću za novinsko-izdavačko grafičku djelatnost Dnevne nezavisne novine Banja Luka d.o.o.” – reakcije su iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”, čije su tvrdnje da se u registrima za SPU, osim rektora Vojislava Avramovića i dalje, kao odgovorno lice, vodi Slobodan Pavlović, koji je naveden i kao lice za zastupanje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije