Regija i svijet

Slovenija: Rezolucija o nuklearnoj energiji obavezuje i na nultu toleranciju na korupciju

Slovenačka vlada usvojila prijedlog rezolucije o mirnom dugoročnom korišćenju nuklearne energije. Rezolucija obavezuje na transparentnost, odgovornost i nultu toleranciju na korupciju, saopštili su iz Vlade. U BiH je, s druge strane, tolerantnost na korupciju apsolutna, a transparentnost vlasti u kontekstu energetskih projekata nepostojeća. Kao i odgovornost političara, u bilo kom kontekstu. Tako da zamjerke tamošnjeg civilnog društva, ma koliko bile opravdane, iz naše perspektive izgledaju kao pretjerivanje. (Antikorupcija)

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila strategiju u oblasti imigracije i rezoluciju o dugoročnom mirnom korištenju nuklearne energije u Sloveniji, objavio je potpredsjednik Vlade Matej Archon na konferenciji za novinare nakon nje. Potonje je bilo i centralna tema sjednice, jer Slovenija želi biti energetski nezavisna, naglasio je.

Vlada je stoga donijela uredbu za nove zgrade koje imaju krovove ili nadstrešnice čija je površina veća od hiljadu kvadratnih metara. Na njima će se morati postaviti solarne elektrane. Čak dvije trećine njih je bilo povezano u posljednje dvije godine; Za to su bila i biće dostupna evropska sredstva. Ova uredba će se odnositi samo na one koji će imati tu mogućnost i odgovarajuću lokaciju, dodao je Arhon.

Jeko 2 podrška

Državni sekretar u kabinetu premijera Danijel Levičar rekao je da je Vlada usvojila prijedlog rezolucije o mirnom dugoročnom korišćenju nuklearne energije. “To je prvi programski dokument sa definisanjem pravca razvoja u oblasti nuklearne energije, a ujedno i demonstracija načelne političke podrške i signal nuklearnom sektoru da pređe na razvojni način rada.” ključne poruke rezolucije, rekao je Levičar, jesu da je Slovenija nuklearna zemlja s operativnim nuklearnim programom, “u njoj gradimo više od 50 godina pozitivnog iskustva s ovom energijom, a mješavinu nuklearne energije i obnovljivih izvora prepoznajemo kao ključ klimatske otpornosti”.

“Ključni pravci su vezani za razvoj nacionalnog nuklearnog programa i podršku projektu Jek 2. Rezolucija nas sve obavezuje na transparentnost, odgovornost i nultu toleranciju na korupciju”, naglasio je Levičar. Rezolucija će biti i osnova za referendumsko pitanje, dokument je prošao niz javnih rasprava, a sada ide u Narodnu skupštinu.

Mješoviti odgovori

Greenpeace Slovenija ocjenjuje da je Vlada već samovoljno odabrala energetski scenarij za budućnost Slovenije predloženom rezolucijom o mirnom dugoročnom korištenju nuklearne energije – unatoč tome što ne zna konačan proračun za to.

Još više su ogorčeni činjenicom da, uprkos tvrdnjama premijera Roberta Goloba u pojedinim javnim istupima posljednjih sedmica, naime da “postoji mogućnost drugog referenduma o projektu JEK2, najvjerovatnije 2027. ili 2028. godine” ,  odnosno kada kada ključne informacije o projektu postanu poznate, rezolucija nije dala garanciju koju bi ova dužnost zahtijevala. “Vlada je na ovaj način dala blanko račun projektu o kojem se praktično ništa ne zna. Radi se o radikalnom zaokretu i udaljavanju od stava koji je premijer iznosio proteklih sedmica“, smatra Sara Kosirnik iz Greenpeacea.

Zato ih aktualni događaji uvelike podsjećaju na Teš 6, u kojem je politika, baš kao i danas – iza zatvorenih vrata i bez obzira na kritičke glasove – izvela projekt koji će Slovencima i Slovenkama ostati u kolektivnom sjećanju kao najveći korupcionaški skandal u istoriji zemlje.

„Potpuno je pogrešno praviti analogije sa prošlim projektom u ovom trenutku. Naprotiv, moramo se fokusirati na budućnost – kako osigurati nesmetano snabdijevanje električnom energijom Slovenije i privrede, posebno energetskog intenzivnog sektora, u narednim godinama i decenijama. I tu GZS ima jasan stav, koji se zasniva i na konsenzusu koji je usvojio strateški savet GZS za energetsku tranziciju“, jasna je, s druge strane, generalna direktorka GZS  Vesna Nahtigal .

U okviru strateškog saveta radi širok spektar stručnjaka iz oblasti energetike, istraživačkih institucija, inženjeringa i potrošača električne energije iz energetski intenzivnih industrija i predstavnika energetskih kompanija. Strateško vijeće se jednoglasno zalaže za kombinaciju obnovljivih izvora energije i nuklearne energije za postizanje ciljeva zelene tranzicije i očuvanja industrije. Istovremeno, GZS stalno naglašava neophodnost transparentne pripreme, upravljanja i eksterne kontrole projekta Jek 2, kao i racionalnog korišćenja sredstava.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije