Vijesti

Slovenska ministrica dala ostavku zbog korupcijske afere, nije čekala da je smijene

Slovenska ministrica za poljoprivredu i potpredsjednica vlade Aleksandra Pivec u ponedjeljak je u parlamentu dala ostavku na svoj položaj, malo prije nego što su o njezinoj "korupcijskoj" aferi trebali glasati i tako odlučiti o smjenjivanju.

Pivec je na sjednici parlamenta kazala da neopozivo odstupa s mjesta ministrice, ali da će i dalje ostati u politici, a u svom je nastupu dala do znanja da svoju iznuđenu ostavku smatra nepotrebnom i politički motiviranom.

“Dajem neopozivu ostavku jer ne želim da o mom smjenjivanju odlučuje politika”, kazala je Pivec u parlamentu.

Rekla je da je političke elite nisu prihvatile upravo zato jer je djelovala na terenu u interesu malih poljoprivrednika i obrtnika, a zanijekala je da su je vodili osobni interesi.

Pivec je zastupnicima rekla da su je u javnosti osudili “zbog nekoliko šnita pršuta i malo vina”, te nekoliko plaćenih hotelskih računa, čime ju je prilikom posjeta vinorodnom kraju na zapadu zemlje počastila jedna općina, dok se u isto vrijeme milijarde gube na sistemskoj korupciji u državi, čime se ne političke elite ne bave.

Afere vezane na posjete Aleksandre Pivec pojedinim sredinama tijekom rada na terenu, tijekom kojih je navodno uz dnevnice dobivala i plaćene troškove iz pojedinih općine, te se “gostila” na njihov račun, dva su se mjeseca vrtjele u medijima, ali je ona ustrajala da nije kriva i da neće odstupiti.

Od nje se najprije oštro distancirala Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) kojoj je od početka godine bila na čelu, nakon što je neočekivano na izbornom kongresu pobijedila prijašnjeg dugogodišnjeg predsjednika stranke Karla Erjavca, a nakon toga stranku je uvela u novu koaliciju premijera Janeza Janše.

Premijer Janša je dugo odolijevao pritiscima DESUS-a da je – nakon što je smijenjena s položaja predsjednice stranke – smijeni s položaja ministrice i potpredsjednice vlade, ali je to učinio nakon što je zastupnička skupina DESUS-a upozorila da je u suprotnom upitna njezina suradnja s koalicijskom vladom.

Stranku umirovljenika do novog izbornog kongresa krajem godine privremeno vodi Tomaž Gantar, ministar zdravstva u Janšinoj vladi, ali je on rekao da nije zainteresiran za stalni predsjednički položaj jer je kao ministar previše okupiran epidemijom Covida-19.

Mjesto novog ministra poljoprivrede u vladi trebao bi preuzeti Jožeta Podgoršek, državni tajnik u tom ministarstvu, kao kandidat Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kojoj ta ministarska pozicija pripada prema postojećem koalicijskom ugovoru u okviru DESUS-ove ministarske kvote, prenosi Hina.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije