Svi smo mi Nadin - Inicijativa za unaprjeđenje procedure izmještanja pacijenata na liječenje u inostranstvo, Sarajevo

Slučaj Nadin Smajlović: U KCUS-u (nije) bilo lijeka

Nakon što su prošle sedmice održali protestni skup zbog prijetnji pištoljem šefu pedijatrije, Iz Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo su medijima proslijedili pismo u kojem se, uz ostalo, navodi kako se terapija koja je trebala biti propisana djevojčici Nadin Smajlović ne bi aplicirala ni da je lijek postojao, zbog sumnje u postavljenu dijagnozu turskih doktora.

Pet dana nakon što su generalna direktorica i šef pedijatrije na protestu ljekara poručili kako lijeka za Nadin Smajlović nema i da je fond zakazao, a ne oni, javnosti je proslijeđeno pismo kolegija upućeno direktorici u kojem se navodi “da je bilo lijeka, ne bi ga se trebalo aplicirati prije potvrde dijagnoze. U pismu koje je potpisao i šef pedijatrije, navedeno kako je u turskoj bolnici u koju je djevojčica samoinicijativno odvedena, postavljena dijagnoza sumnje na autoimuni hepatitis, ciroza jetre moguće udružena sa tuberkulozom jetre“, odnosno kako se zaključuje tuberkuloza nije miokribiološki potvrđena ili kako je uz ostalo istaknuto:

“Smatramo da nije etički, niti medicinski dijete liječiti tuberkulostaticima ukoliko nije sigurno da se radi o tuberkulozi jetre, tim prije što su ovi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru”.

Dijagnoza do sada nije osporavana, barem ne roditeljima. Dijete je punih 15 dana primalo terapiju koju su odredili turski doktori, a kako je priznao sam šef pedijatrije Edo Hasanbegović, tog dana kada je Denis Smajlović upao sa pištoljem, trebao se održati sastanak na kojem se pokušao premostiti problem.

Naime, kako su nam potvrdili u Zavodu zdravstvenog osiguranja, a što je dijelom potvrdio sam Hasanbegović, lijeka je ipak bilo, ali ne u gramaži koja je tražila klinička bolnica. Da li se doza mogla prilagoditi, iz Zavoda pojašnjenje…

“Jedini prometnik na veliko koji je ponudio navedene lijekove, a koje je mogao naći na tržištu bio je u mogućnosti obezbijediti samo jačine lijekova isoniazid tbl 50 mg i pirazinamid tbl 500 mg. U cilju obezbjeđivanja kontinuiteta u isporukama lijekova Zavod je zatražio i dobio saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za nabavku navedenih jačina. Sve navedeno je učinjeno sa ciljem da lijekovi budu dostupni uz mogućnost prilagođavanja i optimiziranja doze, obzirom da se radi o tabletama kao oralnoj formi od strane nadležnih ljekara odgovarajuće specijalnosti, koji su ujedno i jedini nadležni da izvrše izbor lijeka i odrede optimalnu dozu za svakog pacijenta ponaosob”.

Zašto se čekalo 15 dana da se sazove konzilij pokuša pronaći rješenje sa spornim lijekom, kada je djevojčica ostala bez terapije? Zašto dijagnoza, ako je sporna nije ranije revidirana? Očaj roditelja ne opravdava vatrogasni pištolj i prijetnje kojima se pokušala riješiti situacija, ali s druge strane postavlja pitanje povjerenja u sistem, posebno kada taj isti sistem odbija izmjestiti dijete, ili još gore odbija ga liječiti.

Zbog svega navedenog, SDP, Naša Stranka, Narod i pravda, pozvali su direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović na odgovornost. U SDA odgovorili da se radi o pritiscima na Klinički centar i nastavku huškanja koji je i doveo do posljednjeg incidenta. Nadin Smajlović u međuvremenu je o trošku porodice prebačena u Tursku na daljne liječenje. Protiv oca, koji je za sutra najavio obraćanje javnosti, podnesena je krivična prijava.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije