Komentari i analize

Smjenom Tegeltije se ništa neće promijeniti, iza njega ostaju njegovi ljudi

Ukoliko predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija odluči da podnese ostavku ili bude smijenjen u toj instituciji se neće ništa promijeniti jer iza njega ostaju ljudi koje je on postavio, kaže za BN televiziju prvi predsjednik VSTS-a i sudija Suda BiH Branko Perić.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH umjesto da rješava probleme u pravosuđu proizvodi afere, kaže sudija Branko Perić i dodaje, sistem se urušava, potrebne su radikalne mjere ali njih nema ko da provede.

“Nije Milan tegeltija problem pravosudnog sistema BiH, problem je institucija VSTS-a koja nije bila sposobna da rješeva probleme”, tvrdi Perić.

Čak i ako se promijeni kompletan sastav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH to neće riješti probleme nefunkcionalnog i korumpiranog pravosuđa, smatra Perić.

“Mi sada možemno imati odlične ljude u VSTS-u ali imamo predsjednike sudova i glavne tužioce koje je imenovao raniji saziv. Oni će vršiti svoj mandat, a nema nikakvih rezultata”, tvrdi Perić.

Sve institucije u BiH, pa i pravosudne, prešle su u ruke političkih partija i pojedinaca, upozorava Perić i dodaje da su čak i međunarodne institucije podlegle tom, kako kaže, trendu i pristaju da o problemima u BiH razgovaraju i regovaraju sa pojedincima ,poličkim liderima, a ne sa institucijama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije