U fokusu

Šokantno: Tužioci u Srpskoj povukli 8.000 istraga

Zbog obustavljanja istraga za koruptivna krivična djela, pravosuđe Srpske i BiH sve glasnije se proziva.

Istrage su obustavljene protiv gotovo 8.000 osumnjičenih za različita krivična djela, otkrivaju podaci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Pravni stručnjaci ističu da broj obustavljenih istraga može da znači dvije stvari ili je u pitanju klasičan nerad tužilaštava, jer ne postoji odgovornost tužilaca ili se žrtve boje procesuiranja nasilnika, jer od njihove odluke u najvećem broju krivičnih djela zavisi dalji tok predmeta.

Posmatrajući krivična djela za koja se najčešće obustavljaju istrage uočava se da se radi o krivičnim djelima koja se upravo i procesuiraju na prijedlog oštećenog.

Istovremeno, zbog nedostatka dokaza obustavljaju se istrage i za koruptivna krivična djela i privredni kriminal.

Zbog obustavljanja istraga za koruptivna krivična djela, pravosuđe Srpske i BiH sve glasnije se proziva.

U periodu od januara 2021. do decembra 2022. godine u okružnim javnim tužilaštvima Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Trebinje, te Republičkom javnom tužilaštvu- Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, obustavljeno je 7.012 istraga protiv 7.939 osumnjičenih.

Pola od ukupnog broja obustavljenih istraga pripada naravno Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka koje je ujedno i najveće tužilaštvo u Republici Srpskoj.

OJT Banjaluka je u navedenom periodu obustavilo 3.769 istraga protiv 4.202 osumnjičene osobe, piše Srpska info.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije