Vijesti

Osobu na američkoj crnoj listi zbog sumnje za umješanost u korupciju državni parlament BiH odredio da nadzire rad agencije za borbu protiv korupcije???

Član SNSD-a i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić imenovan je zvanično kao član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Dom naroda je 28. maja, a Predstavnički dom 15. septembra 2020. godine donio odluku o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je član i Nikola Špirić.

Odluka je stupila na snagu 15. septembra, a danas je objavljena u Službenom listu BiH.

Ovakva odluka izazvala je dosta reakcija s obzirom da se Nikola Špirić već više od dvije godine nalazi na crnoj listi SAD-a upravo zbog sumnje da je bio umiješan u korupciju.

Podsjećamo, SAD su u septembru 2018. godine uvele su sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je uključen u javnu korupciju”.

“Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, objavljeno je tada iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Navedeno je kako je Špirić kao “poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma”.

Zbog toga je njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen ulazak u SAD.

Prema članu 7031 (c) Zakona o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine, u slučajevima kada državni sekretar SAD-a ima kredibilne podatke o umiješanosti stranih zvaničnika u obimnu korupciju ili ozbiljno kršenje ljudskih prava, takvi pojedinci, kao i članovi njihovih porodica, nisu podobni za ulazak u SAD.

Nikola Špirić je nakon takve odluke SAD-a kazao kako je ona “proizvod frustracija tadašnje američke ambasadorice u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack. Špirić je ambasadoricu Cormack optužio da se miješa u izborni proces kako bi navodno pomogla opoziciji u Republici Srpskoj”.

Transparency International BiH je godinama upozoravao na Špirićevu umiješanost u korupciju. Iz ove agencije su istakli kako je tužno da druge države primjećuju tu korupciju, ali ne i domaće institucije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije