Regija i svijet

Srbija: “Ekološki ustanak”, osvrćući se na najnovije uznemirujuće informacije, poručuje vlastima i investitorima da iskopavanja litijuma ni u Jadru ni u cijeloj Srbiji neće biti

Protesti protiv Rio Tinta (Foto: Amir Hamzagić, Beta)
Strane rudarske kompanije, izgleda, ne prihvataju "Ne" kao odgovor. Nakon što je Rio Tinto poražen i protjeran, od tamošnjih eko aktivista i građana, iz Srbije, a investitori geoloških istraživanja, kao prethodnica rudarske eksploatacije, doživjeli par poraza, zbog žestokog protivljenja građana, u BiH, pa su se povukli i primirili, ovih dana preduzimaju radnje koje ukazuju na to da oni od plijena (vrijednog desetine ili stotine milijardi eura) koji su "namirisali" ne odustaju lako i da su sva njihova povlačenja tek privremena i čekanje na pogodan trenutak za povratak. Uostalom na svojoj strani već imaju korumpiranu vlast i samo treba da slome pokret otpora u sredinama kojima je namijenjena devastacija i nestanak. Ovih smo dana upozorili na povratak geoloških istraživanja na Ozren, a Ekološki ustanak upozorava na novu lobističku strategiju za provođenje projekta "Jadar" i na angažovanje međunarodnih specijalista za gušenje otpora građanskog društva. (Antikorupcija)

Ekološki ustanak saopštio je da je došao do dokumenta koji je Srbiji uputila “Rendon grupa”, u kojima je “predstavljena nova lobistička strategija za sprovođenje projekta ‘Jadar'”.

Vlasnik ove grupe Džon Rendon ima višedecenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom energenata sa građanskim društvom”, navodi se u saopštenju.

Ekološki ustanak je naveo da zahteva od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da “odgovore na pitanje da li je država Srbija angažovala Džona Rendona na projektu ‘Jadar'”, a da, ukoliko je ugovor potpisan, bude stavljen na uvid javnosti.

Što se tiče Ekološkog ustanka, projekta iskopavanja litijuma u Jadru i u celoj Srbiji neće biti, jer se o tome neće pitati ni Džon Rendon, ni Aleksandar Vučić, ni Ana Brnabić, ni Rio Tinto. O tome će se pitati građani Srbije, a pre svega oni koji žive na svojoj zemlji”, zaključuje se u saopštenju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije