Regija i svijet

Srbija: “Objavili smo rat korupciji, meta je ‘Milenijum tim’ koji je povezan sa porodicama Vučića i Malog”

Jeremić je pokazao interni dokument, odnosno instrukciju koju je Ministarstvo energetike dalo "Elektroprivredi Srbije".

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Narodna stranka „objavila rat korupciji, čiji je najveći generator i gigant“ kompanija “Milenijum tim”, koja služi za prelivanje novca iz budžeta u privatne džepove i koja je povezana sa porodicama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

„Imamo dokument koji je nedvosmislen dokaz za odlazak u zatvor, a koji ukazuje na korupciju u vrhu režima u korist ’Milenijum tima’. Obećavam da će zbog toga u zatvor otići ili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ili ministarka energetike Zorana Mihajlović ili oboje s vlasnicima ‘Milenijum tima’ Ivanom Bošnjakom i Stojanom Vujkom. To će se dogoditi kada pravosuđe bude oslobođeno“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Leskovcu, saopštila je Narodna stranka.

Jeremić je pokazao interni dokument, odnosno instrukciju koju je Ministarstvo energetike dalo “Elektroprivredi Srbije” o tome kako da odbije poljoprivrednike iz cijele Srbije koji su se javili na konkurs za dovođenje električne energije do njihovih polja, osim poljoprivrednike iz tri sela u Srbiji, od kojih je jedno Vinarce kod Leskovca, gdje je “Milenijum tim” kupio 185 hektara vinograda i zakupio još 521 hektar.

„Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs kojim je pozvalo sve poljoprivrednike iz cele Srbije da se prijave za dovođenje struje na svoja imanja, a onda je otišla instrukcija EPS-u u kojem se nalaže da budu odbijeni svi zahtevi koji nisu iz Vinarca i još dva sela u opštinama Varvarin i Žitorađa. To je za zatvor“, rekao je Jeremić.

On je, povodom početka dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU, rekao da se Narodna stranka sprema za kampanju, ali da to „ne znači da će i učestvovati na izborima“.

„Na izborima ćemo učestvovati isključivo ako budu fer i pošteni. Ako to ne bude slučaj, bojkotovaćemo ponovo“, rekao je Jeremić.

On je pozvao opozicione stranke na dogovor o dva pregovarača koji će predstavljati opoziciju u dijalogu i dodao da oni koji „insistiraju da sjednu za sto sa stranačkom zastavicom, više vode računa o svojoj kampanji nego o fer-izborima“.

„Oni koji dijalog vide kao početak svoje kampanje za izbore, nemaju časne namere“, rekao je Jeremić.

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić upitao je Nedimovića i Zoranu Mihajlović „zašto lažu građane Srbije i kako ih nije sramota“, kao i zašto građani ne mogu da dobiju struju do svojih polja, a “Milenijum tim” može.

Aleksić je rekao da je “Milenijum tim” povezan sa porodicama Vučić i Mali i da je ta kompanija bratu ministra finansija Predragu Malom dala stan i automobil Audi A6, a da je firma „Oli“ u vlasništvu braće Mali jedan od savjetnika “Milenijum tima”.

„Predrag Mali i Andrej Vučić su najbolji prijatelji, to je javno rekao Siniša Mali. Premijerka Ana Brnabić je, takođe, u prijateljskim odnosima i sa Sinišom Malim i sa porodicom Vučić, kao i sa ’Milenijum timom’ još iz vremena kada je bila u NALED-u, gde je bila s Ivanom Bošnjakom. Oni prelivaju državni novac u njihove privatne džepove“, rekao je Aleksić.

„Nećemo im to dozvoliti, bez obzira da li je reč o Vranjskoj banji koju kupuju ili o vinogradima kod Leskovca. Kada Narodna stranka preuzme odgovornost, moraće da dokažu svaku ciglu, a ako ne budu mogli da dokažu, imovina će im biti oduzeta i prodata, a novac vraćen u državni budžet“, rekao je Aleksić, piše Nova.rs.

Potpredsjednik Gradskog odbora Narodne stranke Leskovac Miloš Miladinović rekao je da je vrijednost zemljišta kod Leskovca prije licitacije procijenjena na 140 miliona dinara, a da ju je potom “Milenijum tim” kupio za 67 miliona dinara.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije