Podsjećanja

Srbija: Osumnjičenom za korupciju država dala novac da proizvede ozonizatore

Fond za inovacionu delatnost dodelio je 5,1 miliona dinara (više od 43 hiljade evra) firmi Slavka Karića, bivšeg direktora jednog od sektora Instituta „Vinča“ koji je hapšen zbog primanja mita, otkriva KRIK. Dok se Karić nalazi pod istragom tužilaštva, njegova firma treba da iskoristi ovaj novac da proizvede ozonizatore – aparate za dezinfekciju i njima steriliše državne objekte.

U borbi protiv koronavirusa država ne bira saradnike.

U februaru 2019. policija je uhapsila Slavka Karića, direktora Centra operative Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, zbog sumnje da je sa kolegom uzeo 4.000 evra mita od zaposlenog u ovom institutu. Na snimku hapšenja vidi se inspektor kako broji novac koji je zaplenjen tom prilikom.

Svega godinu dana kasnije, 27. marta, Karićeva firma „SKV Garant“ potpisala je ugovor sa državnim Fondom za inovacionu delatnost, koji vodi Ivan Rakonjac, da proizvede prenosive ozonizatore za dezinfekciju.

Karićeva firma je ovim aparatima već dezinfikovala Skupštinu Srbije kako bi se izbeglo širenje eventualne zaraze od koronavirusa u prostorijama ove institucije, piše na sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

Karićeva ekipa u Skupštini Srbije (foto: inovaionifond.rs)

„Preduzeće će zahvaljujući Fondovim odobrenim sredstvima izraditi više od 20 ozonizatora, a u narednom periodu će vršiti ozonizaciju prostora javnih ustanova i ustanova od značaja za državu“, dalje se navodi na sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

Država je za ovaj posao Karićevoj firmi isplatila 5,1 miliona dinara (više od 43 hiljade evra).

Konkurs na kome je ukupno dodeljeno 60 miliona dinara za 12 projekata inicirao je kabinet premijerke Ane Brnabić, kažu iz Fonda za KRIK, a pobednike je izabrala tročlana ekspertska komisija. Nju su činili jedan od bivših direktora međunarodne kompanije „Cisco systems“ Vladeta Marjanović, profesorka Univerziteta u Torontu Milica Radišić i kardiovaskularni hirurg i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Đorđe Radak.

Nikom od njih Karićevi problemi sa zakonom nisu zasmetali da mu dodele novac građana.

„Da razdvojimo te stvari“

Iako je slučaj hapšenja Karića poznat u javnosti, direktor Fonda Ivan Rakonjac za KRIK tvrdi da  nije imao informacije o tome.

Policajac broji zaplenjeni novac (foto: skrinšot/MUP)

„Prema podacima sa kojima je Fond raspolagao u trenutku procene podobnosti, nije postojala informacija da je preduzeće ‘SKV Garant’ pod istragom ili da ima neke druge probleme (stečaj, likvidacija, blokada, itd.) koji bi ga eliminisali iz odabira ili učinili nepodobnim za potpisivanje ugovora o finansiranju“, kaže Rakonjac.

Iz Fonda kažu i da su za Karića dobili potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova da nije ranije osuđivan, ali ne i informaciju da se protiv njega vodi postupak.

U ugovoru koji je država sklopila sa njegovom firmom ističe se i da je Karić u obavezi da spreči prevare i koruptivne aktivnosti, odnosno nuđenje ili primanje mita.

Upravo zbog korupcije Karić je i postao poznat javnosti – mnogi mediji su objavili vest da je prošle godine uhapšen zbog sumnja da je zajedno sa kolegom iz „Vinče“ Brankom Spajićem od muškarca, zaposlenog takođe u Institutu, uzeo 4.000 evra. Zauzvrat su mu, navodno, omogućili da ne bude premešten na drugo radno mesto.

Karić je ovo mogao da obezbedi, jer, osim što se sam nalazio na uticajnoj poziciji, njegova nevenčana supruga je Milica Marčeta Kaninski, tadašnja direktorka Instituta „Vinča“. Ona je dala ostavku nakon što je Karić uhapšen, ali je odmah zatim zaposlena na državnom Institutu za opštu i fizičku hemiju, o čemu je pisao portal „Pištaljka“.

Milica Marčeta Kaninski i Slavko Karić (foto: Institut „Vinča“ )

Karićeva firma, kako se navodi na sajtu Fonda za inovacionu delatnost, ozonizatore izrađuje u saradnji upravo sa Institutom za opštu i fizičku hemiju.

Slavko Karić kaže za KRIK da je ovo prvi put da je njegova firma dobila pomoć države.

„Mi smo relativno nova firma, prvi put smo podržani“, navodi Karić.

„Novac smo dobili ne samo za proizvodnju ozonizatora, već i za kompletnu uslugu sterilizacije prostora ozonom. To je nešto što do sada na ovim prostorima niko nije radio na taj način.“

Kaže da je već dezinfikovan veliki broj firmi, a pre dva dana i Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“.

On smatra da postupak koji se vodi protiv njega ne bi trebalo da bude prepreka da dobije ovaj posao.

„Ja ću da vas zamolim da te stvari ako možete razdvojite“, kaže Karić. „Možemo da pričamo o pozitivnim efektima ozona, o našoj požrtvovanoj borbi i stavljanju na uslugu svim institucijama koje preventivno hoće da se bore protiv virusa.“

U telefonskom razgovoru sa novinarkom KRIK-a tvrdi da nije primio mito.

„Laž je da sam uhvaćen sa novcem. Slučaj je vrlo neutemeljeno i maliciozno pokrenut sa nekih mesta“, kaže ne želeći da otkrije koja su to mesta.

Nepotizam u „Vinči“
Karićeva supruga postala je poznata javnosti kao glavni akter afere koju je otkrila „Pištaljka“ krajem 2018. godine. Milica Marčeta Kaninski je ubrzo po dolasku na funkciju direktorke Instituta „Vinča“ promenila sistematizaciju radnih mesta i tako svom suprugu povećala platu za 100.000 dinara. Plate je povećala i drugim članovima svoje familije koji su radili administrativne poslove. „Pištaljka“ je pisala i o tenderima koji su nameštani u vreme dok je ona bila direktorka.

Karić je zapretio tužbom novinarki KRIK-a, napominjući da je već tužio medije koji su izveštavali o njegovom hapšenju. „Hvala ako ćete biti objektivni u prenošenju istine. Bilo bi glupo da se vidimo na sudu“, kaže Karić.

Dragan Dobrašinović, stručnjak za javne nabavke iz nevladine organizacije Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, kaže da to što je država novčano podržala Karićevu firmu „sa stanovišta morala katastrofa, ali da ne iznenađuje s obzirom na to kome se sve i na koji način dodeljuje novac kroz konkurse državnih institucija“.

„To je obesmišljavanje odgovornog raspolaganja javnim novcem“, navodi i ističe da kriza izazvana pandemijom koronavirusa povećava rizik od zloupotreba.

Dobrašinović kaže da je Fond trebalo da proveri da li se protiv Karića vodi krivični postupak.

„Nema izgovora što nisu proverili“, dodaje Dobrašinović.

Više tužilaštvo u Beogradu reklo je novinarima KRIK-a da je postupak protiv Karića i njegovog bivšeg kolege Spajića u toku. Obojica su, ubrzo nakon hapšenja, pušteni da se brane sa slobode. U međuvremenu u postupku protiv njih saslušani su svedoci, među kojima i Karićeva nevenčana supruga. Karić je po izlasku iz pritvora uzeo godišnji odmor, a nakon njega i bolovanje, ali je, prema njegovim rečima, na Institutu „Vinča“ prestao da radi krajem aprila prošle godine.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije