Regija i svijet

Srbija: Promocija antikorupcijskog filma “A sad da izađete na glasanje“

Jad i bijeda građana balkanskih postjugoslovenskih državica, koji svoje glasove prodaju za vreću brašna ili stotinjak metara asfalta kroz svoje mjesto, trgujući svojim glasom sa autokratskim liderima, bez svijesti da, na taj način, zarad sitne lične kratkoročne koristi, uništavaju i svoju i budućnost svih ostalih. Na tragu upitanosti kako je ta samodegradacija uopšte moguća Institut za istraživanje korupcije Kareja, iz susjedne države, snimio je film o slučaju "Kukulovce", koji postavlja pitanje: da li je asfalt u selo donio vladavinu prava ili ju je iz njega odnio, te pokušava da pronikne u narodno shvatanje vladavine prava. (Antikorupcija)

Novosadska premijera dokumentarnog filma A sad da izađete na glasanje biće održana u ponedeljak, 6. novembra, u 18 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Film je baziran na događaju od pre tri godine, kada su u vreme pred izbore građanke i građani sela Kukulovce kraj Leskovca odbili da glasaju jer im nije ispunjeno obećanje dato na prethodnim izborima da će im biti asfaltiran putukoliko glasaju za kandidata vladajuće stranke, što su oni tada učinili.

Njihovo nezadovoljstvo rešio je direktor JP„Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, koji je tad obećao da će put biti asfaltiran pre izbora, a zatim, uz odobravanje do tada nezadovoljnih građanki i građana Kukulovca, pozvao ih da izađu na glasanje.

Film je, u produkciji Instituta za istraživanje korupcije Kareja, snimljen letos u selu Kukulovce, tokom interaktivne umetničke predstave. Svako ko je to želeo, mogao je tom prilikom da proda svoju vladavinu prava za devize.

Film postavlja pitanje: da li je asfalt u selo doneo vladavinu prava ili je iz njega odneo, te pokušava da pronikne u narodno shvatanje vladavine prava.

Nakon projekcije o filmu će govoriti autor Siniša Janković, koautor Darko Šper i novinar Nenad Živković.

Iste večeri biće predstavljena i publikacija „Alternativni pristup izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2023. do 2028. godine“.

Autori su antikorupcijski eksperti za civilno društvo, Siniša Janković iz Kareje, koji je ujedno i urednik, Miroslav Mijatović iz PAKT-a i Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Projekciju filma i publikacije organizuje Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo, uz podršku NDNV-a.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije