Građanski aktivizam

Šta da rade studenti koji su ulagali vrijeme i trud u svoje obrazovanje a sada se suočavaju sa mogućnošću da njihove diplome neće biti priznate?

„Studentski aktivisti preko dvije godine ukazuju na probleme u sistemu akreditovanja obrazovnih ustanova i ističu da najveće posledice neuređenosti sistema snose studenti.“, navodi se u saopštenju neformalne grupe studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“, koje objavljujemo u cjelosti.

Neformalna grupa studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ je danas u Doboju održala uličnu akciju sa ciljem informisanja studenata, budućih studenata i zainteresovanih za visoko obrazovanje o statusu akreditacija visokoškoškolskih obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj.

Svi zainteresovani su ovim putem dobili tačne informacije o tome koja visokoškolska ustanova ima akreditaciju na državnom nivou, na entitetskom nivou, te da li su te ustanove u postupku akreditacije ili reakreditacije. Uz podatke koji se nalaze u letku, kreiranom zaključno sa 15. aprilom 2023. godine, studentski aktivisti su se potrudili da, svim zainteresovanim građanima koji su uzeli letak, pruže više informacija o tome šta navedeni statusi znače.

Studentski aktivisti preko dvije godine ukazuju na probleme u sistemu akreditovanja obrazovnih ustanova, i ističu da najveće posledice neuređenosti sistema snose studenti. Kako navode, najveća promjena, od prethodne, takođe uspješne kampanje informisanja građana početkom ove godine, desila se u promjeni statusa Visoke škole za ekonomiju i informatiku Prijedor, gdje je Rješenjem od  17.03.2023. godine, Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske odbila akreditaciju ove ustanove i studijskog programa Javna uprava. Aktivisti postavljaju pitanje: Šta mogu da očekuju studenti koji su ulagali vrijeme i trud u svoje obrazovanje, koji su učili i polagali ispite, a sada njihove diplome neće biti priznate?

Današnja uspješna akcija informisanja građana Doboja, jedna je u nizu koju studenti najavljuju. Kako kažu, cilj im je da svi građani kojih se tiče visoko obrazovanje, imaju informacije i vladaju materijom koja će odrediti njihovu akademsku budućnost. Osvrnuvši se na posledice afere „Klaster“, koja je potresla akademsku zajednicu Republike Srpske, ranije ovog mjeseca uputili su otvoreno pismo Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Upitali su ministra za status studenata Visoke škole za primjenjene i pravne nauke „Prometej“, budući da je ovoj visokoj školi 18.04.2023. istekao i produženi, krajnji rok do kada se smatra akreditovanom, nakon što u toku važenja petogodišnje akreditacije do 18.04.2021. godine nije obezbijeđena njena reakreditacija. Kako se „Prometej“ dovodi u vezu sa aferom „Klaster“, studenti su opravdano zabrinuti za svoju budućnost, a neformalna grupa studenata „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“ najavljuje da neće prestati sa aktivizmom, sve do krajnjeg regulisanja stanja u visokom obrazovanju Republike Srpske.

„Poslednjih mjeseci smo zabrinutiji nego inače, kada je u pitanju visoko obrazovanje, ne samo u RS, već i na nivou BiH. Suočeni smo prvo sa onim, na što smo prvi i ukazali, a to je nepriznavanje diploma stečenih u BiH u susjednoj Hrvatskoj, kao i u Sloveniji. Zatim je u januaru „izbila“ afera sa kupovinom diploma, a čak pet visokoškolskih ustanova indirektno ili direktno pominju se u tom kontekstu. Prošla su tri i po mjeseca, a jos nema naznaka da su razotkrivene razmjere te afere i to je ono sto nas najviše brine. Smatramo da nadležni za visoko obrazovanje na entitetskom, a ni na nivou BiH ne bi trebali čekati istražne organe i njihove rezultate, već da samo preduzmu potrebno, zato što smo više nego sigurni da su znali da postoje brojne anomalije u visokom obrazovanje i nezakonitosti” – saopštili su iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije