Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Već 17 mjeseci čeka se na odluku Ustavnog suda BiH u slučaju David Dragičević. ŠTA JE RAZLOG ODUGOVLAČENJA?

Posjedujemo apsolutno sve dokaze da tužioci, policijski službenici i sudski vještaci, uz pomoć političara, pokušavaju zataškati dva očigledna ubistva.

Udruženje građana “Put Pravde”, osnovano od dijela aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida”, u saradnji sa udruženjem iz Beča “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” osnovano od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića uputilo je dopis Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget uputio je apelaciju Ustavnom Sudu BiH na dan druge sahrane Davida Dragičevića. Od tada je prošlo 12 mjeseci i nikakav odgovor nije dobijen.

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića predao apelaciju Davora Dragičevića Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine 15. marta 2019. godine u 11:55.

“Apelacija je predata na dan Davidove druge sahrane kao jedan simboličan čin i znak da je vrijeme da se ovaj slučaj počne rješavati ali i kao znak da borba za istinu i pravdu u predmetu David Dragičević mora biti dovedena do kraja. Apelaciju je podnijeta zbog kršenja prava na život, odnosno neprovođenja djelotvorne istrage, s obzirom na to da je dosadašnja istraga očigledno imala za cilj zataškavanje otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića, zbog kršenja zabrane nehumanog postupanja prema oštećenom, zbog kršenja prava na pravično suđenje, zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek i zbog kršenja prava zabrane diskriminacije po bilo kojem osnovu”, stoji u dopisu.

Dodaje se da je istom apelacijom osporena i naredbe Republičkoj javnog tužilaštva RS o obustavljanju istrage protiv Željka Karana i nesprovođenja istrage protiv Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS-a.

“Navedena lica više puta su se, nezvanično, dovodila u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića koji je nestao 18. marta 2018. u Banjaluci. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije u rijeci Crkvena, na ušću u rijeku Vrbas”, ističe se.

U dopisu dalje stoji da slučaj “Memić” u pravosudnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine i slučaj “Dragičević” u pravosudnom sistemu Republike Srpske podrazumjevaju borbu za uspostavljanje vladavine prava.

“Ove dvije bitke su posebne jer posjedujemo apsolutno sve dokaze da tužioci, policijski službenici i sudski vještaci, uz pomoć političara, u ovim slučajevima pokušavaju zataškati dva očigledna ubistva. Ogromna količina dokaza ova dva slučaja izdvaja od svih ostalih i zato čvrsto vjerujemo da će porodice dočekati pravdu.  Istraga se ne mjeri po rezultatu nego po sredstvima koja su u istrazi preduzeta. Ogromna je razlika između neistraženih i nerasvijetljenih ubistava. Obzirom da mi imamo više nego dovoljno dokaza koji nedvojbeno upućuju na zaključak da u ova dva slučaja tužioci (sistem) neodgovarajućim istragama (lažnim istragama) svjesno pokušavaju da zataškaju ova dva očigledna ubistva onda je više nego jasno da će procesuiranje tih tužilaca i utvrđivanje njihove krivične odgovornosti rezultirati drakonskim kaznama a na taj način (istragom o istrazi) se lako dolazi do imena ubica i osoba umješanih u sve ovo”, piše u dopisu.

Dalje stoji da ogromnu odgovornost za ova dva slučaja snosi VSTV i UDT koji nisu reagovali nikako ili su reagovali  vođenjem neadekvatnih disciplinskih postupaka, što se može ocjeniti kao pomoć izvršiocu nakon izvršenog krivičnog djela.

“Stvar je mnogo ozbiljnija ako znamo da se ovdje radi o organizovanom kriminalu unutar pravosuđa a za takva krivična djela zakonom su propisane kazna dugotrajnog zatvora do 45 godina.  U slučaju Dženan Memić Ustavni sud BiH je dozvolio da bude dezavuisan od strane Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koje mu nije dostavilo ključne dokaze iz kojih se jasno vidi da se ne radi o saobrćajnoj nesreći, a što je nakon toga svojim presudama dva puta potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu, i nakon svega 3,5 mjeseca Ustavni sud BiH je odbio tu apelaciju iako se to nije smjelo desiti. U slučaju David Dragičević već 17 mjeseci čekamo na odluku Ustavnog suda BiH pa se postavlja pitanje šta je razlog za toliko odugovlačenje sa donošenjem odluke”, piše u dopisu.

Na kraju se otvoreno postavlja pitanje odgovornosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju nedonošenja odluke i 17 mjeseci nakon predavanja apelacije.

“Kada Ustavni Sud planira da donese odluku i obavjesti javnost po ovom pitanju? Koji su sljedeći koraci i koja su objašnjenja za ovoliko kašnjenje po ovom pitanju?”, pitanja su koja su još uvijek otvorena.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije