Komentari i analize

Stanje u pravosuđu loše, tužilaštva najslabija karika (VIDEO)

Prijavu protiv desetak tužilaca među kojima su i glavni okružni tužioci, glavni republički tužilac, tužioci iz posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podnio je Centar za humanu politiku iz Doboja. Prijave je skupštinskom odboru, parlamentarnoj komisiji na nivou BiH i ministarstvu pravde Srpske podnesena u avgustu i za sada je bez bilo kakvog odgovora.

Tužioci su prijavljeni zbog opstruisanja istraga, protivzakonitog obustavljanja istraga i uopšte zbog rada ne u interesu društva već pojedinaca.
Tužioci su prijavljeni i zbog nepostojanja rezultata istraga ubistava Milana Vukelića, Davida Dragičevića, Srđana Kneževića, Riste Jugovića, Željka Markovića i drugih. Iz Centra za humanu politiku za BN kažu da ne očekuju previše od prijave ali da se o tome mora govoriti bez obzira na izostanak reakcije.

“Nadležne institucije nisu nam odgovorile na našu prijavu jer po ovoj prijavi praktično niko ne moće postupati prije nego što se dese sistemske promjene”, Momir Dejanović iz Centara za humanu politiku.

Dejanović kaže da je stanje u pravosuđu Republike Srpske dvadeset godina izuzetno loše a da su tužilaštva najslabija karika kao i da je neophodna reformska promjena pravosudnog sistema.

Bn saznaje da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srpske od avgusta nije ni zasjedao tako da nije ni mogao da raspravlja o prijavi protiv tužilaca.
Poslanik Davor Šešić tvrdi da je pravosuđe u BiH na najnižim granama a da je ogledalo situacija u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

“VSTS koji bi trebalo da vodi računa o tome kako rade sudije i tužioci, i sam se bavi korupcijom”, smatra Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, Republičkog tužilaštva i Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala nisu odgovorili na naš zahtjev da prokomentarišu prijavu protiv svojih tužilaca. Nisu nam odgovorili ni iz Ministarstva pravde Republike Srpske. Ovo Ministarstvo, inače, prije nekoliko dana su za ćutanje, odobravanje i nereakciju optužili iz neformalne grupe Pravda za Davida. Oni pitaju zašto ministarstvo ćuti na nebrojene prijave protiv građana od strane policije, a koje redovno padaju na sudovima.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije