Građanski aktivizam

Stanovnici banjalučkog naselja ujedinjeni: Peticije i protesti za zaštitu škole i vrtića

Foto: Škola i vrtić prema važećem regulacionom planu, Banja Luka (Ilustracija: Facebook grupa Građenje za gađenje)
Umjesto škole i igrališta "ucrtane" nove zgrade!

Stanovnici naselja Aleja Centar u Banjaluci ne miruju nakon saznanja da gradska administracija planira izmjene regulacionog plana koje bi mogle ugroziti izgradnju škole i vrtića na njihovom području.

Inicijativa je brzo dobila podršku mnogih stanara koji su se aktivno uključili, a formirana je i Facebook grupa “Banja Luka – Građenje za gađenje”.

Branimir A. kaže za BUKU da je Facebook grupa pokrenuta radi informiranja stanara u naselju i svih zainteresovanih za problem neracionalne gradnje u Banjaluci.

Do sada je većina Zajednica etažnih vlasnika (ZEV-ova) u naselju održala skupštine stanara na kojima su izrazili protivljenje izmjeni regulacionog plana. Takođe, svi predsjednici ZEV-ova su formirali Viber grupu radi koordinacije svih stanara u naselju.

Uz podršku pravnika, advokata i stručnjaka iz oblasti urbanizma, aktivisti pokušavaju svoje prigovore formulisati na odgovarajući i stručan način.

U kontaktu sa stručnjacima, optimisti smo po pitanju povlačenja Nacrta, jer se čini da je Nacrt izrađen nezakonito. Jedan od razloga je što se pri izradi nacrta nije uvažio javni interes, što je obaveza prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, a drugi je što se nije poštovalo plansko dokument višeg nivoa – Prostorni plan Grada BL iz 2014. godine”, ističe Branimir.

On podsjeća da Prostorni plan grada jasno ukazuje na nedostatak vrtića do 2030. godine (čak 50 vrtića minimalne površine 500 m²) i problem smještaja učenika u osnovnim školama.

Plan takođe navodi školu “Branko Ćopić”, koja je izazovna za smještaj učenika, te predviđa izgradnju osnovne škole u dijelu Centar-Aleja.

Dakle, podvlači naš sagovorinik, i pored sugestija datih u planskom dokumentu višeg nivoa, ovaj nacrt predviđa stambenu zgradu upravo na mjestu gdje je planirana škola.

Stanovnici planiraju dalje korake, kao što su prikupljanje potpisa građana protiv izmjena, prikupljanje potpisa glasača u Mjesnoj zajednici Borik 2 radi organiziranja zborova građana, te saradnju s drugim pogođenim naseljima poput Paskolove Ciglane i Borika 1 u organiziranju većih protesta.

“U kontaktu sa stanarima mogu samo reći reći da su jako ogorčeni, jer su mnogi kupili stanove u ovom naselju upravo zato što je predviđena izgradnja škole i vrtića. Sada se osjećaju prevareno. Čak i van ovog naselja dobijamo dosta podrške, kako individualne, tako i putem medija. I Centar za zaštitu životne sredine nam je dao značajnu podršku”, ističe Branimir, koji vjeruje da stanovnici neće odustati od škole i vrtića.

Gradskoj administraciji poručuju da djeluju u interesu građana, jer su građani njihovi poslodavci, te da se zaštita porodice ne svodi na organizaciju događaja kao što su Dani porodice u Beogradu, već na konkretnim mjerama koje olakšavaju život porodicama.

Tijana Gruić je na svom X nalogu problematizovala nedostatak vrtića u Banjaluci, te činjenicu da Aleja Centar nema ni jedan javni vrtić iako je riječ o jednom od većih banjalučkih naselja sa mladim porodicama.

Pita zašto samo u naselju Borik ima 280 djece koji čekaju na mjesto u javnom vrtiću i zaključuje da u Banjaluci imamo ekspanziju stambenog suficita, a infrastrukturnog deficita.

Na kraju prodjetimo i da za vrijeme trajanja javnog uvida, sve do 4. jula 2024. godine, svako fizičko i pravno lice može dati mišljenje, primjedbe i prijedloge na nacrte, upisom u sveske koje se nalaze u prostorijama u kojima su nacrti izloženi – u prostorijama preduzeća Centar za projektovanje i konsalting “CPK“ d.o.o. Banja Luka, Ul. Ada br. 24 (gdje zainteresovanim licima mogu biti pružena pojašnjenja planskih rješenja), predvorju i prostorijama Gradske uprave Grada Banja Luka, kao i prostorijama Mjesne zajednice Borik 2- ili se sti mogu dostaviti u formi dopisa Gradskoj upravi – Odjeljenju za prostorno uređenje.

Sve nacrte i predložena rješenja možete pregledati na OVOM LINKU.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije