Građanska inicijativa Kuti

Stanovnici na straži: Ne žele kamenolom iznad svojih kuća

''Obavijestili smo inspekciju koja je utvrdila da poduzeće Majdan Kuti ne posjeduje rudarske dozvole niti dozvole za izvođenje radova. Dobili su rješenje o zabrani rada i tada su odveli strojeve”, rekao je Osmanović.

Mještani sela Kutilivač koje je smješteno desetak kilometara sjeverno od Mostara, od prošlog tjedna stražare na seoskom putu i svojim tijelima sprečavaju prolazak teških strojeva koji na tom području planiraju otvoriti kamenolom te narednih 21 godinu eksploatirati šljunak.

Kako je za N1 rekao mještanin i predsjednik Udruženja Eko Kuti, Aner Osmanović, u zajedničku borbu krenuli su u kolovozu. Nitko ih nije obavijestio o radovima, a strojevi prelaze preko njihovih posjeda i uništile su most koji su izgradili svojim sredstvima.

Angažirali su i odvjetnički ured jer smatraju kako su dokumenti pribavljeni na osnovu lažnih informacija. Upozoravaju da će, ako dođe do otvaranja kamenoloma, to značiti ekološku katastrofu i uzrokovati iseljenje mještana.

“Priča s Majdan Kuti počinje 2004. godine kada vlasni od lokalnih vlasti traži dozvolu da izveze par kamiona materijala za potrebe Starog mosta. Dobili su suglasnost i nakon toga prestali s radom.

Od tada do sada nisu radili ništa do polovice 8. mjeseca kada su dovezli teške strojeve i počeli s iskopavanjima puteva. Obavijestili smo inspekciju koja je utvrdila da poduzeće Majdan Kuti ne posjeduje rudarske dozvole niti dozvole za izvođenje radova. Dobili su rješenje o zabrani rada i tada su odveli strojeve”, rekao je Osmanović.

Ali, vratili su se opet. Kaže da su dobili određene dozvole na osnovu studije koje je uradio privatni institut u Sarajevu, a u kojoj, kako tvrdi, stoje netočni navodi.

“U studiji stoji da oko kamenoloma Majdan Kuti u pojasu od 800 metara nema stambenih objekata, stanovništva niti izvora vode. A nema ni 200 metara od prve kuće. Vlasnik nije ni naveo da mu radnici rade u označenom minskom polju. Rizikuju živote. Kada su ponovo došli sa strojevima nakon što im je zabranjen rad, zvali smo policiju. Kasnije su dolazili automobilima kao da izvide teren. Naknadno smo saznali da su im dali koncesiju na 21 godinu. Mi ćemo se nastaviti boriti i nadamo se da će nadležno ministarstvo čuti naš glas i sprovesti javnu raspravu o tome. Ako otvore kamenolom u našim avlijama, doći će do iseljenja stanovništva”, rekao je Osmanović za N1.

Juso Husić, direktor Društva za građevinarstvo MIP d.o.o Mostar, koje je za 150.000 KM kupilo koncesiju, kazao je kako je upoznat sa stavovima mještana, ali, tvrdi, ništa tu nije nezakonito.

”Pusti ti to, bila je javna rasprava oko toga, bilo je to davno, ima tamo sve fino. Rasprava je uredno urađena, sve je lijepo popisano, ne znam o čemu vi pričate. Obratite se Ministarstvu gospodarstva sve će vam dati, imaju oni sve”, kazao je Husić za Bljesak.info.

Video: Mostarci u jos jednoj borbi: Otvara se kamenolom sa dozvolom od 21 godinu?!

”Prikupljena je skoro sva dokumentacija za glavni projekt, ima još tu nekih dozvola koje čekamo. Ne mislim raditi dok ne prikupimo sve dozvole. Radit ćemo samo ono što je po zakonu dozvoljeno, ništa više”, kazao je Husić sredinom rujna kada smo prvi put pisali tekst o ovome kamenolomu.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije