Podsjećanja Regija i svijet

Hrvatska: Teško je razumjeti rejting HDZ-a, ali očito korupcija ne zabrinjava elektorat

U uobičajenom subotnjem nizu pregleda iz regije i ostatka svijeta, objavljujemo i kratki tekst sa portala Otvoreno.hr, iz septembra ove godine, o osvrtu političkog analitičara Tomislava Stipića na istraživanje rejtinga političkih stranaka u Hrvatskoj.

“Već sam ranije rekao kako će se Možemo ispuhati jer jašu isključivo na valu nezadovoljstva u Zagrebu i pomanjkanja jasne politike SDP-a. Bez baze, bez sadržaja, samo aktivizam i jaki PR. Neće propasti u potpunosti, ali neće biti ni sjena onoga od 5.7.

SDP ima priliku ukoliko se nakon izbora okupi oko novog predsjednika/predsjednice i ponudi jasnu alternativu i politiku umjerene ljevice koja će zagrabiti i u dio pristojnog građanskog centra i riješi se starih lica i dogmi. Tako će moći parirati koruptivnom HDZ-u.

Škoro je pred izdisajem, uz njega će ostati kripto-desnica iz Srednjeg vijeka, u povijesti nikada nije imala značaj. MOST kombinira populizam i prednost u govorništvu vlastitih zastupnika, ali nema tu neke pretjerane ideje.

Ukoliko se ostvare najave o ujedinjenju Stranke s imenom i prezimenom i Pametnog, mogli bi imati stabilan rejting i utjecaj na pozicijama centra. Ali za neki veći iskorak treba im teren, samo od Zagreba i Splita nema vajde.

Teško je razumjeti rejting HDZ-a, pogotovo u vrijeme kada su imali neke od najtežih afera (Rimac, Beroš), ali očito korupcija ne zabrinjava elektorat, valjda jer i sami očekuju neki benefit od toga. To je novovjeki hrvatski sindrom i trebat će se pokrasti još puno javnog novca da ekipi postane jasno zbog čega im djeca napuštaju Hrvatsku. Bojim se da će biti kasno kada shvate.

Za ostale se nema što reći”, napisao je Tomislav Stipić na Facebooku.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije