Radnički protesti

Štrajkačke straže širom RS: “Samo želimo da živimo od svoje plate, da možemo da hranimo svoju djecu”

Štrajk radnika u pravosuđu biće nastavljen i ove sedmice, kako je u prošli petak najavio predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

Štrajk u pravosuđu započeo je 28. februara, i u njemu učestvuje više od 1.000 radnika širom Republike Srpske.

Prema Zakonu o štrajku Republike Srpske, radnici koji stupaju u štrajk mogu imati štrajkačke straže pred ulazom ili u radnim prostorijama, kako bi obavijestili radnike i javnost o sporu i o opravdanosti zahtjeva štrajkača.

Danas su radnici u pravosuđu iskoristili ovo pravo, jer na sastanku predstavnika Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde Republike Srpske nije bilo dovoljno pomaka da bi bio prekinut štrajk zaposlenih u ovoj oblasti.

Tatjana Bajlović zaposlena je u Okružnom javnom tužilaštvu već 13 godina kao tužilački asistent daktilograf.

Kao i njene kolege, razočarana je neuspjehom razgovora između Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde RS.

“Razgovori sa Ministarstvom se odvijaju preko godinu dana aktivno i rezultirali su ovim što sad imamo. Kao građanka, razočarana sam nedostatkom sluha. Svi građani, advokati, ljudi s kojima svakodnevno radimo su puni podrške, razumiju nas, za 8. mart smo dobili kolače, torte… oni su na našoj strani. Mi smo dovodeni u situaciju da nemamo drugog načina. Mi nismo dokoni, nama nije dosadno, mi smo vrlo odgovorni ljudi, ali želimo da možemo da živimo od svoje plate, da možemo da hranimo svoju djecu, da im priuštimo…”, priča Bajlović, dodajući da je za nju kao građanku poražavajuće da je moralo doći do štrajka.

main image
Foto: Tatjana Bajlović

“Ja bih rado da živim u državi gdje je vladavina prava, gdje se zakon primjenjuje. Sve što mi tražimo je da se primijeni zakon koji već postoji, ništa novo. Ova priča ide već godinama, ali niko ne čuje. Sad je sav pritisak na nama. Sramota da je moralo doći do ovoga. Nama je svejedno, plate bilo, ne bilo, od nje se živjeti ne može. Jedino što se vidjelo u svemu jeste kolegijalnost, prijateljstvo, ljudski aspekt… Ima tužilaca koji svaki dan sjede s nama, šefova koji nam pružaju podršku, tretiraju nas kao ljude… Radimo u Ministarstvu pravosuđu, kamo pravo, kamo pravda?”, pita se Bajlović.

 

Zaposlenik Osnovnog suda Mladen Miškić konstatuje da je štrajk veoma malo propraćen u medijima.

“Nismo u vijestima, nešto malo je to propraćeno, sve se zataškava, sputavaju nas. Tu smo 20 dana, niko nam se nije obratio. U petak su bili pregovori sa ministrom, ali ništa nije dogovoreno. Spominjali su da bi od 1.1. 2025. godine moglo biti povećanje od 12 posto. Mi ne planiramo odustajati dok se našli uslovi ne ispune, kazao je Miškić, te dodao da se na štrajkače vrše pritisci i da im vjerovatno neće biti isplaćene plate za period štrajka, ali da zbog toga ne namjeravaju odustati od štrajka.

main image
Foto: Mladen Miškić 

Štrajk radnika u pravosuđu biće nastavljen i ove sedmice, kako je u prošli petak najavio predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije