Građanski aktivizam

STUDENTSKI PROSVJEDI U MOSTARU: ‘Politike u ovom prosvjedu nema’

Stotinjak studenata okupljenih na prosvjedu (14.10.) u središtu Mostara zatražili su obustavu online nastave, smanjenje cijena školarina, te reorganizaciju Studentskoga zbora nakon što se vodstvo ove organizacije ogradilo od prosvjeda tvrdeći da je politički motiviran.

S istaknutim transparentima ”Smanjite školarinu”, ”Uhljebi”, ”Dođoh, vidjeh, uplatih” studenti su se okupili tijekom polusatnog prosvjeda ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Jedan od vođa prosvjeda Marko Vračević, koji je i kandidat Naše stranke na izborima u Gradu Mostaru rekao je kako se ne radi o ‘političkom okupljanju niti vezano za kampanju’.

“Politike u ovom prosvjedu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru”, rekao je Vračević.

Pozvao je vodstvo Sveučilišta u Mostaru da udovolji zahtjevima studenata o ukidanju online nastave te smanjenju školarina za 25 posto. Godišnje školarine, ovisno o kojemu studiju je riječ na Sveučilištu u Mostaru, iznose između 800 i 1500 eura, a plaća ih najveći broj studenata.

Dario Hrkać s Pravnoga fakulteta, koji je i član Hrvatske republikanske stranke ocijenio je sramnim što je studentima koji dolaze izvan Mostara tek u ovu subotu javljeno kako će se dio nastave odvijati online iako su prije toga platili za stanarine.

“Javili su nam dva dana prije početka nastave. Taj čin je sramotan i ovo je početak naše borbe za studenta prava. Ovo će, nadam se, pokrenuti val promjena”, rekao je Hrkać.

Studentski zbor, ali niti druge udruge studenata Sveučilišta u Mostaru nisu poduprle prosvjede tvrdeći da su politički motivirani. Ranije ovoga tjedna iz Sveučilišta u Mostaru su izvijestili kako se nastava odvija kombinirano online i uživo zbog epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije