Vijesti

Sud odbacio optužbu demokrata protiv Trampa zbog korupcije

Američki Vrhovni sud odbacio je tužbu demokrata u kojoj se tvrdi da je predsednik Donald Tramp prekršio ustavne odredbe protiv korupcije u njegovim poslovnim odnosima, javlja Rojters.

Sudije su odbile da saslušaju žalbu 215 demokrata iz Senata i Predstavničkog doma Kongresa, ocenivši da im nedostaje pravna osnova da iznesu slučaj pred sud.

Demokrate su optužile Trampa da je prekršio ustavnu klauzulu o „nagrađivanju”, koja predsednicima zabranjuje da primaju poklone od stranih vlada i domaćih zvaničnika bez odobrenja Kongresa.

Slučaj je fokusiran na „Tramp internešenel hotel” u Vašingtonu, koji se nalazi u vlasništvu američkog predsednika, prenosi Tanjug.

Hotel se nalazi u blizini Bele kuće, a Tramp ga je otvorio malo pre pobede na izborima 2016. godine. Hotel je postalo glavno mesto za smeštaj i za održavanje događaja za neke strane i državne zvaničnike.

Za razliku od prethodnih predsednika, Tramp je zadržao vlasništvo nad svojim poslovima i nakon izbora na tu funkciju, zbog čega su ga demokrate optužile da je podložan podmićivanju od strane stranih vlada.

Tramp se takođe suočava sa dve slične optužbe, za koju eksperti tvrde da će najverovatnije biti odbačene, ako sadašnji američki predsednik izgubi na izborima.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije