U fokusu

SUDIJA IZ BRČKOG OTKRIVA (VIDEO): Kako se sudski predmeti namještaju “podobnim” sudijama

Sudija Nedeljko Tabaković je spreman, u slučaju pokretanja istrage, otkriti imena trojice uposlenika IT službe i dva upisničara iz Osnovnog suda Brčko distrikta BiH koji zloupotrebljavaju CMS

Sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković već odavno upozorava na sve manjkavosti u bh. pravosudnom sistemu, a za Žurnal je detaljno opisao kako se putem sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS-a) sudski predmeti dodjeljuju “podobnim” sudijama.

U sudu u kojem je on uposlen to rade, tvrdi Tabaković, tri uposlenika IT službe i dva upisničara, a sve po nalogu predsjednika suda Jadranka Grčevića.

Presignirani predmet

“Kada dođe novi predmet postoji mogućnost da se preko IT tehnike odredi koje će sudije biti isključene iz CMS-a, dok se ostave oni koji odgovaraju, a to može biti jedan, dva, tri ili više sudija. Upisničaru treba samo jedan minut da u sistem unese tužilac, tuženi, vrsta spora i predmet. I onda taj predmet ide sudiji kojeg je IT služba ostavila uključenog, a ukoliko je više takvih sudija onda CMS odabere kojem će od njih biti dodijeljen predmet. Kada se s tim završi, odmah uključe i ostale sudije i onda raspodjela predmeta ide dalje”, priča sudija Tabaković.

Naveo je konkretan primjer. Njegovom kolegi je putem CMS-a dodijeljen krivični predmet, da bude sudija za prethodno saslušanje. Radi se o KPS fazi sudskog postupka gdje se optuženi izjašnjava o krivici, nakon čega slijedi KA faza, odnosno suđenje.

“Međutim, predsjednik suda je preko IT službe uradio da se KPS faza dodijeli drugom sudiji, a tom mom kolegi prebacuje KA, odnosno da sudi u tom predmetu. Sve je urađeno preko CMS-a i to se ne može odraditi bez IT službe”, navodi Tabaković.

Na uvid nam je dao i niz dokumenata iz kojih se mogu vidjeti zloupotrebe putem CMS-a, ali i prijave koje su UDT-u podnesene protiv Grčevića.

Jedan takav predmet je slučaj Isanović iz 2016. Naime, Mustafa Isanović je 17. juna 2016. podnio prijedlog za dozvolu izvršenja protiv tri osobe (jedan od izvršilaca je uposlenik brčanskog suda) zbog duga od 9.800 KM, a na osnovu izvršene presude Osnovnog suda Brčko distrikta BiH iz novembra 2015.

Njegov prijedlog za izvršenje u CMS je unesen tek četiri dana kasnije 20. juna 2016. zbog  čega je Isanović prijavio Grčevića UDT-u, ali i svim članovima VSTV-a.

Također, na uvid smo dobili i dokumente za slučaj sudske nagodbe iz septembra 2020. u slučaju  „Osteria“. U sklopu ovog slučaja vodila su se četiri predmeta i putem CMS-a svi ti predmeti su dodijeljeni istom sudiji. Žurnal će o ovom slučaju detaljnije pisati u narednom periodu.

Na pitanje kako je otkrio nepravilnosti sa CMS-om, sudija Tabaković navodi još jedan primjer kada je njegov predmet presigniran na drugog sudiju.

“U jednom predmetu, u vanparničnom postupku, bilo je priznanje strane sudske odluke. Taj predmet je CMS dodijelio meni. Stranci sam poslao rješenje da ispravi određene stvari i naložim da u roku od osam dana dopuni određene stvari. Stranka je to uradila i meni je ostalo samo da uradim to rješenje. Međutim, kolega kojeg sad neću da imenujem, ali ako se pokrene istraga to ću uraditi, taj predmet presignira na sebe i to rješenje uradi pod svojim imenom i iskaže ga u svojoj normi kao da je on to završio. Kako ćete vi presignirati predmet na sebe ako nećete angažovati IT službu”, kaže sudija Tabaković.

Dodao je da za “namještanje predmeta” znaju svi advokati u Brčkom, dok nije imao odgovor na pitanje zbog čega neko od njih ne reaguje.

Spreman je za svjedočenje

O namještanju predmeta putem CMS-a sudija Tabaković prvi put je govorio pred Privremenom istražnom komisijom Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu. Nakon njegovog svjedočenja, Komisija se obratila Uredu disciplinskog tužioca koji je formirao predmet o zloupotrebi CMS-a.

Međutim, iz UDT-a ga još niko nije kontaktirao. On je spreman svjedočiti, dati sve dokaze, dokumente, ali i reći imena osoba koja učestvuju u ovim zloupotrebama, kao i ime kolege koji je presignirao njegov predmet.

“Ako budu samo saslušavali IT tehničare oni će reći da to nije tako jer su zaplašeni. Sve je ovo lako provjeriti, a o tome sam i pred Komisijom pričao, samo je potrebno da SIPA i OSA izuzmu računare, koje je potrebno vještačiti. Sve ostaje u centralnom srcu memorije, znamo to kada vještačimo. Stručnjaci za tehniku bi morali da uđu u memoriju kako bi provjerili kada je neki predmet unesen, zbog čega, ko je od sudija u tom momentu bio uključen u CMS-u, ko sve u tom predmetu ima neki interes… Trebalo bi napraviti detaljne analize”, predložio je Tabaković, istovremeno naglašavajući da zloupotrebe putem CMS-a ne rade svi, te da on tačno zna imena IT tehničara, ali i upisničara koji to rade.

Pritisak kolega

Tabakovićevo svjedočenje pred Komisijom podiglo je popriličnu prašinu u javnosti. Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević sazvao je Kolegij, na koji je između ostalog pozvao i uposlene iz IT službe, te upisničare. Tabaković navodi da je to mimo svakog Pravilnika, jer na Kolegiju mogu biti prisutni sudija, predsjednik i sekretar suda.

“Sasvim normalno da su svi oni rekli da se to ne radi i da to nije moguće. A, zašto? Zato što se plaše njega. Kod nas postoji veliki strah od predsjednika suda. Neki šute kako ne bi izgubili svoje privilegije i pozicije”, tvrdi Tabaković.

U vrijeme održavanja Kolegija sudija Tabaković je imao ročište na kojem je trebalo biti saslušano osam svjedoka. U pola suđenja u sudnicu je ušao sekretar kako bi mu rekao da ga predsjednik suda poziva na Kolegij, no Tabaković nije želio zbog toga prekidati suđenje koje je bilo u toku.

“Ja sam to shvatio kao da je trebalo biti neko mini suđenje meni”, tvrdi Tabaković.

Sudija Tabaković je, inače, jedan od rijetkih koji je spreman otvoreno u javnosti pričati o svim manjkavostima bh. pravosudnog sistema. U svojoj borbi je, nažalost, usamljen. Na svojoj strani ima možda još troje ili četvero kolega iz Osnovnog suda, ali oni nisu još spremni javno govoriti.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije