Komentari i analize

Sudija Nedeljko Tabaković: Tegeltijina ostavka nije dovoljna, kompletan VSTV mora biti smijenjen

“Ostavka Milana Tegeltije na mjestu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH neće značiti ništa, ukoliko svi članovi ne budu smijenjeni. Situacija sa današnje sjednice to najbolje i pokazuje. Tegeltijino ponašanje je nevjerovatno ruganje narodima u BiH”, istakao Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom.

Sudija Osnovnog suda u Brčkom Nedeljko Tabaković 7. decembra pred Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine istakao je da je rješenje u sistemskim promjenama i da strateški treba tražiti rješenja. Isto je ponovio i danas za Žurnal.

“Ostavka Milana Tegeltije na mjestu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH neće značiti ništa, ukoliko svi članovi ne budu smijenjeni. Situacija sa današnje sjednice to najbolje i pokazuje. Tegeltijino ponašanje je nevjerovatno ruganje narodima u BiH”, istakao je.

ŽURNAL: Šta nakon Tegeltije?

TABAKOVIĆ: Najbolje bi bilo formirati prelazno tijelo koje bi imenovalo nove članove Vijeća. To bi morali da budu moralni i kvalitetni ljudi, sa dugogodišnjim iskustvom u pravosuđu i bez mrlje u karijeri.

ŽURNAL: Da li je to i realno?

TABAKOVIĆ: Kada je Mektić (Dragan Mektić, poslanik SDS u parlamentu BiH op.a.) to predlagao, pređe se prvi stepenik, a onda to sve na drugom obore Milorad Dodik i Dragan Čović, jer im ovakav sistem odgovara.

ŽURNAL: Šta je sa Zakonom o VSTV-u BiH?

TABAKOVIĆ: Zakon hitno mora da bude izmijenjen i to ne podrazumijeva kozmetičke promjene, već radikalne. O tome sam govorio i pred parlamentarnom komisijom. Konkretno, u jednom od članova stoji da disciplinski mogu odgovarati predsjednici sudova, glavni tužilac, zamjenik glavnog tužioca, sudije i članovi Vijeća. Pazite, članovi Vijeća. Nigdje se ne spominje da to isto važi i za predsjednika i potpredsjednika Vijeća. Oni vuku konce i ovo bi bilo amnestiranje njihovih postupaka. Zaista mislim da mora doći neko ko će smijeniti ovu postavku koja odlučuje.

ŽURNAL: Ko bi mogao da povuče takav potez?

TABAKOVIĆ: To bi mogli, a i morali da urade stranci. Neralno je očekivati da bi to uradio bilo kod od naših političara. Potrebne su sistemske promjene.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije