Građanski aktivizam

Sumnje u tajna geološka istraživanja ponovo dižu Ozrence na ekološki ustanak?

Prvo okupljanje ozrenskih aktivista u Sočkovcu, prije godinu dana (Foto: Lj.Đ.)
“Ponovno je došlo do uznemiravanja lokalnog stanovništva, tako što prodani pojedinci hodaju sa geolozima i neovlašteno ulaze na privatne posjede gdje uzimaju površinske uzorke.”, navode iz ekološkog udruženja “Ozrenski studenac”.

Stanovnici ozrenskih naselja tvrde da i dalje nemaju mira od geoloških istraživanja, te da „uljezi“ vršljaju ovom planinom i sa sobom odnose uzorke ruda za daljna istraživanja, a čim ih primjete vlasnici posjeda, pokupe se i bježe. Sumnjaju da se radi o geolozima kompanije “Lykos Balkan Metals”, čije preduzeće “Medeni brijeg” je svojevremeno dobilo saglasnost od Ministarstva energetike i rudarstva RS za geološka istraživanja u opštini Petrovo, koje je zatim pod pritiskom ekologa, građana i negodovanja lokalnih vlasti povučena 31. maja ove godine.

“Ponovno je došlo do uznemiravanja lokalnog stanovništva, tako što prodani pojedinci hodaju sa geolozima i neovlašteno ulaze na privatne posjede gdje uzimaju površinske uzorke. Uzurpatori izgleda ne odustaju iako smo ih složno otjerali i Ministarstvo energetike i rudarstva primorali da poništi prethodno datu koncesiju na geološka istraživanja u opštini Petrovo”, oglasili su se iz ekološkog udruženja “Ozrenski studenac”.

Ističu da od institucija kojima su se početkom ovog mjeseca obratili kako bi dobili zvanične informacije o primjećenim aktivnostima na području ove opštine do sada nisu dobili nikakav odgovor niti povratne informacije. Prvog dana u ovoj nedjelji su obilježili godišnjicu okupljanja u Sočkovcu, kada su zvanično pokrenuli svoju borbu da od uništenje zaštite ovu planinu, zajedno sa “Čuvarima Ozrena” i uz podršku lokalnih vlasti i drugih aktivista za zaštitu životne sredine.

“U zadnjih mjesec dana primjećeni su događaji koji dokazuju da tzv. australska kompanija angažuje plaćene pojedince, kao i razne profesore i prirodnjačka udruženja, da ponovo vršljaju podozrenskim selima”, tvrdnje su iz “Ozrenskog studenca”, koji se pozivaju na organizovane Okrugle stolove u opštini Jezero, gdje “Lykos Balkan Metals”, posredstvom “SNK metali” takođe namjerava vršiti detaljna geološka istraživanja.

Zbog toga su početkom ovog mjeseca Policijskoj stanici Petrovo prijavili slučaj neovlaštenog upada na ograđeno imanje u Sočkovcu, gdje su nepoznate osobe, kako su naveli, uz pomoć krupnijeg alata krenuli u odvaljivanje uzoraka stijena, ali su se užurbano udaljili kada su se pojavili ozrenski ekološki aktivisti.

Takođe, početkom ovog mjeseca na području Čavčinovca, dijela mjesne zajednice Kakmuž, primjećeno je da nepoznata lica uz pomoć posebne opreme za rad na akumulatore omamljuju ribu i uzimaju uzorke. Na pitanje mještana, šta rade, rečeno im je da su oni sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci i da proučavaju riblji fond.

“Znajući da u vodi mogu postojati tragovi teških metala i da postoje metode kojima se može utvrditi prisustvo teških metala ili preko vode ili preko živih bića koja obitavaju u vodi, upućen je dopis PMF Banja Luka.”

“Odgovora još nema, ali je interesantno da se po ovom istom dopisu koji poslan na navedenu adresu, zamislite, oglasilo udruženje „Ribarski savez RS“ i to telefonskim pozivom predsjedniku našeg udruženja. Otkud „Ribarskom savezu“ naš dopis, osim ako ih profesori sa platnog spiska Australaca (a rade na PMF-u) ih nisu angažovali. Njihovo objašnjenje je bilo bezobrazno šturo i pojednostavljeno i ne može smiriti ni ozrenski narod niti Udruženje”, navode iz “Ozrenskog studenca”.

Prisjećajući se u ponedjeljak 21.11. godišnjice početka otpora bezobzirnim i bahatim istražiteljima “Medenog brijega” iz Bijeljine, navode da i pored pobjede koju su izvojevali, odnosno 31. maja ove godine zvanično povučene saglasnosti resornog ministarstva bijeljinskom preduzeću, još nemaju razloga za slavlje.

Da bi se područje Ozrena, a posebno opštine Petrovo koje je bilo obuhvaćeno geološkim istraživanjima, proglasilo zaštićenim i “Parkom prirode”, za realizaciju ove inicijative, prema urađenoj pravnoj analizi za potrebe neformalne grupe građana „Čuvari Ozrena“, potrebno je niz preduslova, čije ostvarenje zavisi takođe od mnogobrojnih faktora. Vremenski, da bi se njihova inicijativa u potpunosti i zvanično realizovala potrebne su najmanje dvije godine, a to vrijeme računa se od decembra prošle godine kada je Vlada RS donijela odluku da se dio Ozrena, tačnije 132 hektara površine, proglasi zaštićenom zonom. Ta odluka objavljena je u Službenom glasniku RS 21. januara ove godine, ali je zakonski predviđena procedura za realizaciju složena i zahtjeva dosta vremena i radnji.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije