Građanski aktivizam

“Svima nam je isti neprijatelj – psi na lancu krupnog kapitala koji su spremni na korake koje čestit čovjek ne može zamisliti”

Održana promocija filma “Zajedništvo”.

U organizaciji Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i uz prisustvo stotinjak predstavnika članica regionalnog saveza “Odbranimo r(ij)eke Balkana”, 22. februara, u sarajevskom kinu Meeting Point održana je promocija dokumentarnog filma “Zajedništvo”, posvećenog borbama za spas rijeka u BiH i regionu.

“Iz sarajevskog Kina Meeting Point poslana je snažna poruka da naše rijeke, šume i planine, koje žele okupirati različiti investitori, itekako ima ko da brani!”, izjavili su iz Ateljea za društvene promjene.

Regionalni savez “Odbranimo r(ij)eke Balkana”, inače, okuplja više od 30 neformalnih grupa građana, udruženja građana i pojedinaca udruženih s ciljem zajedničkog i ujedinjenog djelovanja u pravcu zaštite posljednjih divljih rijeka na evropskom kontinentu koje se nalaze pod napadima energetskih lobija.

Autori filma “Zajedništvo”, Svjetlana Panić i Dragan Stanimirović, kroz polusatni film koji sadrži priče protagonista nekih od borbi za spas rijeka, dočaravaju kako je riječni pokret izgradio fascinantnu regionalnu solidarnost i, u nastavku, inspirisao mnoge druge slične ekološke borbe.

Lejla Kusturica, aktivistkinja i direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, poručila je da su borbe za spas naših prirodnih dobara zajedničke i da samo ujedinjeni možemo pobijediti u okršajima protiv domaćih i svjetskih moćnika i investitorskih lobija. “S večerašnje projekcije filma poručujemo da rijeke nećemo dati kao i da ne dozvoljavamo da postanemo rudarska kolonija. Kao i male hidroelektrane, tako i tzv. zeleni rudnici koji se planiraju su prijetnja našim rijekama, živom svijetu i ljudskim zajednicama u našoj zemlji i regionu. Zato jačamo naše zajedništvo kroz saveze koji nam pomažu da razmjenjujemo iskustva i znanja u borbama ali i gradimo na silu urušenu solidarnost među nama, bez koje onda zaista mogu sve da nam otmu i to se upravo dešava u cijelom regionu”, poručila je ona.

Hajrija Čobo, aktivistica neformalne grupe građana “Park prirode Trstionica i Boriva” Kakanj, koja je zbog svoje borbe za očuvanje izvora pitke vode i šuma suočena i s tužbom za navodu klevetu, istakla je kako borba za zaštitu naših prirodnih resursa više nije stvar izbora već nužde i upozorila da u pozdini problema, s kojim se eko aktivisti suočavaju često stoji sistemska korupcija: “Na međi između Vareša i Kaknja otvara se rudnik teških metala i ugrožene su pitke vode koje idu za Kakanj. Javnost postaje svjesna problema ne samo sa zrakom, nego i s vodom, svaki dan imamo nove oboljele od raka… Rudnik je u stranom vlasništvu, a imam dokaze da je zasnovan na korupciji. Imam temeljite dokaze za to.”

Promociji je prisustvovao i Jevđenije Julijan Dimitrijević, aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije, koji je upozorio na ozbiljnu prijetnju: “Svima nam je isti neprijatelj – psi na lancu krupnog kapitala koji su spremni da nas gledaju kao zonu žrtvovanja i spremni su na korake koje čestit čovjek ne može zamisliti. Riječ je o koracima bezakonja, zla, napada i izazivanja sukoba, a na nama je da budemo složni i uspostavimo dobre mreže komunikacije.”

“Koliko god teška i iscrpljujuća, borba za spas naših zajedničkih dobara nema alternativu. Ujedinjeni i odlučni građani i građanke garant su da će naše rijeke slobodno teći, a šume i planine ostati očuvane za generacije koje dolaze.”, poručili su iz Ateljea za društvene promjene – ACT.

A film “Zajedništvo” govori upravo o tome.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije