Vijesti

Taksisti jači od saobraćajne inspekcije

Kako je ipak moguće da i pored zabrane "Eurotaxi" i dalje radi iz ovog preduzeća ne žele da pojašnjavaju, kao ni iz Gradske uprave.

Saobraćajna inspekcija Grada Doboj ipak nije uspjela da na parkingu zadrži vozila nove taksi službe D.O.O. “Eurotaxi”, nakon što im je 19.09.2022. godine izdala rješenje o zabrani rada, po prijavi “starih” taksi vozača, koji su okupljeni u Taksi sekciji Udruženja privrednika Doboj. Samo jedan dan su se zadržala na parkingu ispred sjedišta Uprave, a zatim su nastavili po starom i njihovi vozači su se ponašali kao da im nije dostavljen akt o zabrani rada.

Deset “žutih” taksi vozila i dalje svakodnevno špartaju dobojskim ulicama, suprotno rješenju saobraćajnog inspektora Slobodana Tošića, koji ga je donio i ozvaničio. Pokazalo se, naime, da su uzaludni bili protesti postojeće takse službe 12. septembra, organizovani na ulicama i ispred zgrade Gradske uprave Doboj, kao i argumenti u podnesku, koji su, na prvu, doveli do zabrane rada novoformiranog preduzeća.

Kontrolom dokumentacije i provjerom zakonitosti rada obavljanja taksi prijevoza na području grada Doboj, saobraćajni inspektor je utvrdio da su iz Taksi sekcije imali osnov za pritužbe.

“Ovaj organ vodi postupak po navedenom predmetu i konstatuje da su navodi iz vašeg podneska tačni. Uzimajući u obzir navedeno i činjenično stanje, saobraćajni inspektor je dana 19.09.2022. godine donio rješenje o zabrani rada preduzeću D.O.O. “Eurotaxi””, obavijesti su ih iz Gradske uprave Doboj.

U argumentaciji kojom su tražili zabranu rada “Eurotaxi”-ju iz postojećeg uduženja su naveli  nelojalnu konkurenciju, zauzimanja štandova od taksista novopridošlica i prijetnji kojima su od njih izloženi, agresivnim oduzimanjem mušterija za vožnju i radom ispod tržišnih cijena koje važe u većini gradova u BiH. Takođe, da konkuretsko preduzeće ne posjeduje licencu za rad, da su njihovi vozači bez ljekarskih uvjerenja, da većina zaposlenih nisu prijavljeni i da se za njih ne plaćaju doprinosi.

Kako je ipak moguće da i pored zabrane “Eurotaxi” i dalje radi iz ovog preduzeća ne žele da pojašnjavaju, kao ni iz Gradske uprave.

Ipak, prema dostupnim informacijama, blizina održavanja Opštih izbora je ključni razlog izdavanja rješenja o zabrani rada, kako bi se prividno pokazalo poštivanje zakonskih propisa, a i prećutno odobravanje rada “Eurotaxi”-ju od gradskih vlasti je što ne žele da se zamjeraju potencijalnim glasačima 2. oktobra.

Do tada će, prema predviđanjima upućenih u ovdašnje prilike, bude li potrebno, prekršioci zabrane rada platiti par sporadičnih kazni i na tome će se sve završiti do skorog razriješenja ove situacije nakon završetka izbora. Najvjerovatnija opcija koja se pominje je da će Grad Doboj izmjeniti svoj Pravilnik o taksi prevozu, po kojem je predviđeno da nove takse službe ne mogu započeti rad bez saglasnosti postojećeg udruženja, odnosno “starih” taksista. Uz to i obezbjeđenje licence će, po svemu sudeći, svoj rad nastaviti i “Eurotaxi” i pored otpora i protivljenja Taksi sekcije Udruženja privrednika Doboj.

Što se Dobojlija tiče, njima je, kažu, najvažnije da imaju kvalitetne usluge taksi prevoza i bolju ponudu i uslugu, tako da im zasigurno više odgovara opcija rada obje taksi službe.

Građani u akciji