Građanski aktivizam

TI BiH na protestu protiv “Zakona o stranim agentima”

Ovaj zakon, koji je Skupština Republike Srpske usvojila 28. septembra, predstavlja ozbiljnu prijetnju građanskim slobodama i radu nevladinih organizacija.

Transparency International BiH, zajedno s predstavnicima nevladinog sektora i građanima, učestvovao je u okupljanju na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi izrazio zabrinutost i nezadovoljstvo zbog usvajanja Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatijem kao zakon o “stranim agentima”.

Ovaj zakon, koji je Skupština Republike Srpske usvojila 28. septembra, predstavlja ozbiljnu prijetnju građanskim slobodama i radu nevladinih organizacija. MUP RS je, bez obrazloženja, zabranio protesnu šetnju planiranu za danas.

Transparency International u BiH u svojim analizama ističe da predloženi zakon nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, državnim i entitetskim Ustavom i važećim zakonima u RS. Zakon ima potencijal da stvori dodatni pritisak na slobodu govora, te da posluži kao uvod u otvorenu cenzuru i povod za zabranu rada nezavisnih organizacija i slobodnih medija.

Iako je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tvrdio da je Nacrt zakona baziran na američkim zakonskim rješenjima, istraživanje Radija Slobodna Evropa pokazuje da je Nacrt mnogo sličniji zakonu usvojenom u Rusiji 2012. godine.

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini je demantovala tvrdnje predsjednika Dodika, ističući da je usvojeni dokument oblikovan po uzoru na “represivno rusko zakonodavstvo”.

Transparency International BiH poziva sve građane, organizacije i međunarodne partnere da se pridruže u borbi protiv ovog zakona koji ugrožava temeljne građanske slobode i prava. Naša misija je da štitimo transparentnost, integritet i demokratske vrijednosti, i nastavićemo se boriti protiv svih pokušaja koji ugrožavaju te principe.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije