Građanski aktivizam

Tolerisanje nadležnih ohrabruje nastavak bespravne gradnje objekata na Zvorničkom jezeru

“Da ima korupcije u svemu to je više nego jasno”, kažu aktivisti.

Prije deceniju Zvornik je prednjačio po bespravnoj gradnji u cijeloj Republici Srpskoj, jer je od 80.000 bespravno izgrađenih objekata između 5 i 7 hiljada te 2013. godine bilo u ovoj lokalnoj zajednici. Iako su od tada bile dvije etape legalizacije tih objekata, barem kada je Zvornik u pitanju, nastavljena je gradnja ne samo vikend objekata bez saglasnosti nadležnih gradskih i republičkih organa, već i objekata za stalno stanovanje, odnosno kuća.

Postojanje nelegalnih objekata posebno je i dalje izraženo na obali Zvorničkog jezera, gdje je prema ranijim tvrdnjama tadašnjeg, a i sadašenjeg načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Zvornik Boška Kojića registrovano bespravno izgrađenih oko 70 kuća i vikendica. U prvoj legaliziaciji Kojić je rekao da su vlasnici oko 40 objekata podnijeli zahtjeve za legalizaciju, dok ostali nisu. Pojasnio je da legalizacija, iako su podneseni zahtjevi, nije bila moguća bez donošenja plana parcelacije, što je urađeno, ali i pored toga bespravna gradnja nije zaustavljena.

Oni koji su se odlučivali na taj korak su koristili okolnost što je područje gdje se grade objekti, iako pripada Zvorniku, pod ingerencijom i Republičke direkcije za vode i “Puteva Srpske”. Odnosno, objekti se nalaze ispod, odnosno između magistralnog puta Zvornik – Milići i obale jezera, zbog čega i ove ustanove trebaju da daju saglasnost. A, s obzirom na striktne zakonske propise, njih nije moguće dobiti. Što bespravne graditelje, međutim, ne sprječava da se upuste u graditeljske poduhvate.

Na ovo su ukazivali i aktivisti neformalne grupe građana “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Zvornika”, jer se prilikom gradnje tih objekata narušava malo i veliko korito rijeke Drine i sužava samo korito rijeke, jer graditelji praktično ulaze i u sam tok rijeke.

“Znamo da je nemoguće riješiti imovinsko-pravne odnose, niti otkupiti zemljište, a samim tim i dobiti vodna saglasnost. Nekim čudom, bespravni graditelje odoljevaju i inspekcijama, tako da je nelagalna gradnja, posebno na obali Zvorničkog jezera i dalje prisutna i nedavno je nikao objekat, jednog ovdašnjeg tajkuna. Da ima korupcije u svemu to je više nego jasno, koliko god se Grad Zvornik pravdao da nije nadležan u pojasu obale Drine, nego su to Ministarstvo saobraćaja i veza i Republička inspekcija” – kažu iz NGG, dodajući da probleme bespravne gradnje nije izražen samo na području Zvorničkog jezera, već i u Branjevu, Diviču i još nekim naseljima od Zvornika prema Bijeljini.

Ukazuju i na činjenicu da Zakon o uređenju prostora i građenju ne poznaje bespravno sagrađene objekte i da, ukoliko ne reguju inspekcijski organi na lokalnom i na republičkom nivou, oni trebaju krivično odgovarati. To je, takođe, precizirano u zakonskim propisima, ali zakon u ovom slučaju, izgleda, ostaje samo “mrtvo slovo na papiru”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije