Građanski aktivizam

Tri hiljade potpisa protiv otvaranja rudnika na Majevici. I pored tužbe investitora protiv gradonačelnika Bijeljine, i Petrović pokreće peticiju.

„Jedini vid borbe koji može dati rezultate je da se budno motri i da se rudne aktivnosti spriječe putem blokade puteva i stražama na Majevici i bilo gdje god bude trebalo. Rio Tinto je otjeran protestima, rijeke Stare planine su odbranjene putem straža i protesta, moramo biti spremni da svojim tijelima branimo našu zemlju. I moj savjet je, ja jesan funkcioner trenutno, ali funkcionerima nemojte vjerovati, jer u izbornoj godini će sve obećati.“

Treći dan od početka potpisivanja peticije na Narodnom zboru u Loparama (15.02.2024.) protiv otvaranja rudnika na Majevici, u ovoj opštini prikupljeno je 3004 potpisa građana koji u Republici Srpskoj imaju pravo glasa. Time je ispunjen uslov da se putem Građanske inicijative od vlasti na republičkom nivou zahtijeva da se uvaži njihov stav i da Narodna skupština RS prihvati dostavljeni prijedlog “Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare”, koji je zvanično predate, 09.02.2024., na protokol NSRS.

Protiv otvaranja rudnika i bilo kakvih rudnih aktivnosti i eksploatacija minerala na području Lopara, Zaključkom su se izjasnili odbornici Skupštine opštine na sjednici 21.12.2023. godine. Ove zaključke podržalo je 17 odbornika (SDS, PDP, DEMOS, SP i samostalni odbornici), a zaključke nije podržao klub odbornika SNSD. Aktivisti ovog političkog subjekta poslednjih dana u Loparama dijele letke, kojima, prema tvrdnjama protivnika rudarenja, opstruiše i odvraća građane da potpisuju peticiju protiv otvaranja rudnika.

Za danas (19.02.2024.) aktivnosti na potpisivanju peticije najavio je i Gradnačelnik Bijeljine, čime će se, bez sumnje, dodatno zamjeriti investitorima provedenih geoloških istraživanja na Majevici. Naime, njega je švajcarska kompanija “Arcor AG”, čija podružnica u BiH “Arcor ulaganja” d.o.o., je bila nosilac geoloških istraživanja i ima pravo da traži otvaranje rudnika, zbog istupanja u javnosti tužila zbog klevete. Odštetni zahtjev iznosi 10.000 KM, a tužitelj se pozvao na odredbu Zakona o zaštiti od klevete RS i Zakona o obligacionim odnosima RS. Umjesto Osnovnom sudu u Bijeljini, gdje je „šteta“ iznošenjem stavova u javnosti prema tužiteljima nastala, oni su tužbu uputili Osnovnom sudu Banja Luka, gradu u kojoj je sjedište „ArCora“.

“Pripremam odbranu pred sudom jer sam jedini funkcioner koji je dobio tužbu od „ArCora“ za klevetu“ – oglasio se tokom proteklog vikenda gradonačelnik Bijeljine.

Najavljujući potpisivanje peticije protiv otvaranja rudnika na Majevici i u lokalnoj zajednici u kojoj je na čelu izvršne vlasti, on je izrazio rezervu da će ona imati efekta, jer to neće uticati na republičke vlasti.

„Jedini vid borbe koji može dati rezultate je da se budno motri i da se rudne aktivnosti spriječe putem blokade puteva i stražama na Majevici i bilo gdje god bude trebalo. Rio Tinto je otjeran protestima, rijeke Stare planine su odbranjene putem straža i protesta, moramo biti spremni da svojim tijelima branimo našu zemlju. I moj savjet je, ja jesan funkcioner trenutno, ali funkcionerima nemojte vjerovati, jer u izbornoj godini će sve obećati“ – objavio je Petrović na svom zvaničnoj Fb profilu.

Da se funkcionerima ne treba vjerovati, ilustrativan je primjer u Brčko Distriktu, čiji funkcioneri, gradonačelnik Zijad Nišić i glavni koordinator Vlade Željko Antić, su na sastanku sa  predstavnicima kanadske firme za istraživanje mineralnih sirovina EMX Royalty Corp (Magma Resources d.o.o. – Republika Srbija) krajem januara, podržali namjeravane aktivnosti istraživanja minerala na prostoru, koji se nalazi unutar nadležnosti Distrikta.

„Firma, između ostalog, ima fokus na metale kao što su zlato, srebro, bakar, olovo, cink i drugi kao i minerale koji se koriste u proizvodima deterdženta, za proizvodnju stakla itd. Firma djeluje u različitim dijelovima svijeta i plan je da investiraju i u BiH. Trenutno smo u fazi registracije firme u BiH, što nas čeka i dobivanje dozvole od nadležnih u BiH kao i druge propratne procedure, što će, nadam se, u skorijoj budućnosti donijeti i nova zapošljavanja. Mi ističemo i svoj angažman prema održivom razvoju i poštivanju ekoloških standarda u procesu istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa“, kazala je nakon sastanka u Brčkom Jelena Potić, pomoćnik direktora i ekonomski geolog firme EMX Royalty Corp. u Republici Srbiji.

Nakon ovog sastanka i iskazane podrške potencijalnim investitorima, pojavili su se spekulacije da bi, iako nije navedeno u izvještaju sa sastanka, predmet istraživanja bio i litijum, jer je susjedna Bijeljina odbila sastanak sa predstavnicima kanadske firme upravo iz razloga što su njihova saznanja da se radi o istraživanjima te rude. Uslijedile su negativne reakcije javnosti, pa su se funkcioneri Distrikta morali izvlačiti iz neprijatne situacije. Iako Kanađanima, odnosno njihovoj istostavi u Srbiji nije uopšte fokus ugalj, brčanski funkcioneri su se nevješto branili da su shvatili da razgovaraju o “nekim drugim rudama, prije svega o uglju”. U informacijama sa sastanka u zvaničnom izvještaju nisu ni pominjali bilo kakvu rezervu prema investitorima, pa su u “popravcnom” obraćanju javnosti i to uradili.

“Naglašavam da Distrikt nije dao nikakvo odobrenje za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina na ovom području kao i odobrenje za istraživanje i eksploataciju za litijum. Tokom našeg razgovora odmah smo isključili mogućnost toga. Razgovaralo se o nekim drugim rudama, prije svega o uglju, a ne o litijumu. Naš stav je jasan, a to je da Distrikt stavlja „žarko crveno svjetlo“ za takve aktivnosti, a ne „zeleno svjetlo“ kako su neki mediji prenijeli. Litijum je mineral koji je štetan po zdravlje i okolinu te smo odlučni u tome da istraživanja i eksploatacije ovog i drugih minerala neće biti u Brčko distriktu BiH” – izjava je gradonačelnika Nikšića, koji je naglasio štetne učinke proizvodnje litijuma na vodu, iskanuvši negativna iskustva iz drugih regija, te jasno potvrdio „predanost Distrikta očuvanju okoline i zdravlja građana“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije