U fokusu

Tužilaštvo BiH proširilo spisak osumnjičenih u aferi “Klaster” – dodate dvije VŠU iz Mostara i jedna iz Brčko distrikta

Pored ranije pominjanih, Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Visoke škole za primjenjene i pravne nauke 'Prometej' Banja Luka, Panevropskog univerziteta 'Apeiron', Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment (PIM) Banja Luka i Internacionalnog univerziteta Travnik, na novom spisku Tužilaštva BiH su dodati Internacionalni univerzitet u Brčko Distriktu, Univerzitet modernih znanosti 'CKM' Mostar i Visoka škola 'Union' Mostar.

Prošlo je punih devet mjeseci od kada su službenici Agencije za istrage i zaštitu SIPA, tokom akcije kodnog naziva “Klaster”, uhapsili 11 osoba, među kojima su bili dekani, rektori i profesori privatnih univerziteta u BiH. Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 75 studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija, ali i nekoliko stotina hiljada KM.

Iako javnost sa nestrpljenjem očekuje ishod ove, do sada najveće afere kada je visoko obrazovanje u BiH u pitanju, Tužilaštvo BiH, izgleda, još uvijek radi na ovom predmetu i pokušava da “složi kockice” i rasvijetli sve detalje i time da barem neku nadu da će se napokon pokrenuti rješavanje nagomilanih problema u visokom obrazovanju. Imajući u vidu i da je u međuvremenu postala upitna validnost diploma stečenih u našoj zemlji, zbog čega ih više ne priznaju u susjednoj Hrvatskoj. A i da je Ustavni sud osporio ključne nadležnosti Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske (AVORS), iz koje je i najveći broj visokoškolskih ustanova pominjanih u aferi.

Poslednje zvanične informacije su da je Tužilaštvo BiH obznanilo da je proširen spisak ustanova visokog obrazovanja za koje se sumnja da su se bavile nezakonitim rtadnjama i kuprodajama dokumenata akademskog obrazovanja. Naime, pored ranije pominjanih, Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Visoke škole za primjenjene i pravne nauke “Prometej” Banja Luka, Panevropskog univerziteta “Apeiron”, Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment (PIM) Banja Luka i Internacionalnog univerziteta Travnik, na novom spisku Tužilaštva BiH su dodati Internacionalni univerzitet u Brčko Distriktu, Univerzitet modernih znanosti “CKM” Mostar i Visoka škola Union” Mostar.

Sa ranijeg spiska pominjanih u aferi “Klaster” “ispali” su Univerzitet u Travniku i Evropski univerzitet u Brčko Distriktu. U ranijim informacijama u vezi sa ovom aferom pominjalo se 11, a sada je i taj spisak proširen na 15 lica.

Novu informaciju od 07.11.2023. godine Tužilaštvo je zvanično dostavilo kao odgovor na poslaničko pitanje poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admira Čavalića.

“Tužilaštvo BiH i policijski tim službenika SIP-a prioritetno postupaju u ovom predmetu, te se intenzivno vrši analitička obrada izuzetno obimne dokazne građe i materijalne dokumentacije koja je po naredbama Suda BiH privremeno oduzeta od visokoškolskih ustanova, uz istovremeno provođenje potrebnih vještačenja, saslušanja velikog broja svjedoka i drugih istražnih radnji. Istragom Tužilaštva BiH obuhvaćeno je 15 lica među kojima su i službena i odgovorna lica uposlenici i vanjski saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova sa područja oba entiteta u BiH i Brčko Distrikta” – stoji u odgovoru Tužilaštva BiH, uz navođenje viskoškolskih ustanova obuuhvaćenih istragom.

One su pod osnovanom sumnjom da su sporazumno djelovali u cilju neovlaštene kupoprodaje javnih isprava – diploma visokoškolskih ustanova, čiji promet nije dozvoljen propisima BiH i da su u dužem vremenskom periodu djelovali na cijeloj teritoriji BiH, tačnije u gradovima Banja Luka, Prijedor, Travnik, Brčko, Mostar i dr., kao i drugih država. Odnosno, pronalazili su lica zainteresovana za nezakonito sticanje diploma o stečenim akademskim titulama ili stručnim srednjoškolskim zvanjima ili zanimanjima na tim obrazovnim ustanovama.

“Nakon devet mjeseci iščekivanja epiloga osnovano postavljamo pitanje da li bi do afere uopšte i došlo i da li bi se Tužilaštvo BiH bavilo tim predmetom da službenici Agencije za istrage i zaštitu nisu glumeći lažne studente namamili u klopku rukovodioce i druge odgovorne u više univerziteta i visokih škola iz oba entiteta i Brčko Distrikta. Da je ovo bilo i šire poznato unazad tri godine našeg djelovanja smo ukazivali, a ono što nas dodatno brine je utisak da se sve čini kako bi se afera stišala i čak zataškala. Da je to tako nagovještaj je nakon što su od Tužilaštva na državnom nivou izgleda već “amnestirane” tri visokoškolske sutanove iz Republike Srpske, koje su pominjane da su obuhvaćene istragom. Jer, AVORS je po otkrivanju afere donijela rješenja o obustavi postupaka akreditacije za ustanove koje su pominjane u aferi, a u postupku su reakreditacije, a kako su sa tim statusom “Prometej”, “Apeiron” i PIM, a iz entitetske Agencije su odbili da nam saopšte o kojim se ustanovama radi, naše pretpostavke su da se radi upravo o njima, a nedugo zatim je Upravi odbor AVORS poništio ta rješenja i reakreditacija je nastavljana – reakcija je iz NGG “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije