Vijesti

Tužioci da ispitaju dešavanja u E-RAOP-u, Kuznecov objavio snimak s Kovačevićem

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović zatražio je danas da nadležne institucije, odnosno tužilaštva ispitaju odgovornost svih umiješanih u posao u vezi sa prodajom fabrike „Energoinvest – Rasklopna oprema“ (E-RAOP) Istočno Sarajevo.

Šarović je rekao da treba da se utvrdi odgovornost za sve što se dešavalo u E-RAOP-u.

„To je bio gigant i iz te fabrike je izvučeno sve što se moglo, mašine, svaki kabal, svaki kilogram metala, ostala je ljuštura, 120 dunuma zemlje koja će se prodavati kao građevinske parcele. Ko je odgovoran, ko su vlasnici parcela i da li je postojao plan da se sve uništi i proda, ta korupcionaška kombinatorika da ogroman broj radnika ostane neisplaćen? Tu su direktno uključene najodgovornije ličnosti iz Republike Srpske“, istakao je Šarović.

Portal CAPITAL objavio je intervju s ruskim državljaninom Dmitrijem Kuznecovim u kojem on tvrdi da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća E-RAOP „izvučeno“ više od 280 miliona maraka koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori.

Kuznecov je pristao da za portal CAPITAL ekskluzivno ispriča šta se sve dešavalo kada je njemu i drugim ruskim investitorima, Valeriju Arapovu i Sergeju Areškinu, prodat E-RAOP 2013. godine. Prije tri dana smo objavili dio intervjuua u kojem Kuznecov tvrdi da su Rusi prilikom dogovaranja kupovine fabrike E-RAOP donijeli milione maraka keša i da je o tome otvorena istraga  u Rusiji. Objavili smo i da Kuznecov tvrdi da mu je Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, prijetio „uklanjanjem“, što je Keserović negirao.

Iz Vlade Republike Srpske, čiji su ministri vodili pregovore s Rusima, ne odgovaraju na pitanja CAPITAL-a u vezi sa tvrdnjama Kuznecova.

Kuznecov je na svom facebook profilu obavio snimak na kojem se vidi da je u društvu bivšeg ministra industrije, energetike i rudarstva RS Željka Kovačevića na jednom privatnom imanju, što potvrđuju i fotografije koje je ranije poslao CAPITAL-u.

Portal Istinito stupio je u kontakt s Kovačevićem koji negira bilo kakvu odgovornost za propast ruske investicije u Istočnom Sarajevu i tvrdnju Kuznecova da funkcioneri Republike Srpske nisu željeli da ovaj projekat uspije.

„Ja i moja porodica nemamo nikakve veze s tim“, tvrdi Kovačević.

Kuznecov, koji je bio aktivan i u Srpsko-ruskom poslovnom klubu u Rusiji, posjećivao je često tokom prethodnih godina Crnu Goru, Srbiju i BiH, a fotografije s njegovog profila otkrivaju, osim što se više puta sastajao s Kovačevićem, da je prijatelj i sa Emirom Kusturicom.

kuznecovkuznecov

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije