Regija i svijet

U Albaniji nastavljeni protesti zbog smrti mladića, traži se ostavka Edija Rame

Protesti zbog smrti mladića nastavljeni su u Albaniji i juče, šesti dan zaredom, uprkos policijskim pozivima da se ne organizuju skupovi zbog mjera protiv pandemije COVID-19.

Uz slogan “Bez pravde nema mira“, demonstranti su se prvo okupili na trgu “Skenderbeg“ u Tirani, a zatim su marširali bulevarom Narodnih heroja, da bi se zaustavili ispred sjedišta premijera Albanije.

Protest, koji je nastavljen bez tenzija, podržali su i aktivisti civilnog društva, dok je grupa demonstranata, osim što je uzvikivala “Pravda za Klodijan“, tražila i ostavku premijera Edija Rame.

Kao i na prethodnim protestima, stotine pripadnika policijskih snaga raspoređeni su da čuvaju zgrade institucija.

Demonstranti zahtijevaju potpuno razjašnjenje događaja od 8. decembra kada je 25-godišnjak umro, smjenu generalnog direktora albanske policije Ardija Veliua i puštanje osoba uhapšenih tokom proteklih protesta.

Prema podacima Generalne direkcije policije, u protestima koji se održavaju od 9. decembra povrijeđeno je preko 40 policajaca, od kojih petero teže. Tokom protesta povrijeđeni su i građani, a na desetine njih je pogođeno suzavcem.

Zbog dosadašnjih nasilnih protesta, prema navodima policije, uhapšeno je 130 osoba, od kojih su neki pušteni na slobodu.

Zbog smrti mladića, ministar unutrašnjih poslova Albanije Sander Lleshaj u četvrtak je podnio ostavku.

Klodian Rasha (25) je u noći 8. decembra upucan od strane policajca tokom potjere u vrijeme policijskog časa uvedenog u sklopu mjera preduzetih na suzbijanju širenja koronavirusa. Prema saopštenju policije, Rasha se na poziv policije nije zaustavio nego je počeo da bježi i potom je jedan policajac pucao u njega.

Sudski okružni sud u Tirani izrekao je mjeru “hapšenje u zatvoru“ za policajca Nevalda Hajdaraja, kojeg vlasti optužuju da je tokom službe u glavnom albanskom gradu pucao u mladića iz službenog oružja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije