Radnički protesti

U petak ponovo protesti zdravstvenih radnika u Mostaru

Prema informacijama portala Hercegovina.info, zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u petak 15.01. ponovno izlaze na ulične proteste, jer od pregovora sa Vladom izgleda nema ništa.

Predsjednik sindikata zdravstvenih radnika u HNK-u Dalibor Vuković najavio je masovne proteste ispred zgrade Vlade HNK, gdje će pozvati resornog ministra Gorana Opsenicu i premijera Nevenka Hercega da ispred zgrade Vlade HNK, u šatoru, potpišu Kolektivni ugovor.

Pozvao je članove sindikata da pozovu i svoje članove porodice da “zajedno iskažu svoje ogorčenje i prosvjed protiv resornog ministra zdravstva i premijera Vlade HNŽ”.

Prethodno je, 5. januara, više stotina zdravstvenih radnika iz nekoliko gradova HNK održalo protestnu šetnju u centru Mostara, sa koje je, ponovo, zatraženo potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenta za obračun plata od 1 bod u naredne dvije godine, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 boda, što je već ranije dobio kantonalni Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora sindikat je 10. decembra 2020. godine proglasio generalni štrajk, kojeg je 15. decembra prekinuo sud, po žalbi Vlade HNK-a, ali je Općinski sud Mostar 22. decembra poništio odluku o privremenom prekidu štrajka i štrajk proglasio legalnim.

Na skupu od 5. januara iznesen je stav Sindikata da je došlo krajnje vrijeme, da se pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora za zdravstvo i očekivanje da se to desi u narednim danima. Najavljujući „još radikalnije mjere“ od ovih koje su do sada primijenili.

„Mi smo bili spremni i spremni smo ako ovo ne urodi plodom, u nekoliko sljedećih dana, doći ovdje pred Vladu HNŽ, sa našim članovima, i ostati ovdje sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor“, rekao je tada Vuković.

Iz Vlade HNK-a je saopšteno kako Vlada „ponovno poziva Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički započnu proces pregovaranja“, prebacujući odgovornost na njih, isticanjem da se Sindikat nije izjasnio o ponuđenom Protokolu o vođenju pregovora, zbog čega je, prema Vladi, nemoguće, na zakonit način, započeti proces pregovaranja o kolektivnom ugovoru.

No, iz Sindikata su kazali kako su pregovori još prije više mjeseci propali, ignorisanjem zahtjeva Sindikata od strane Vlade HNK, te su oni stupili u štrajk, čiju legalnost je potvrdio i sud. Stoga su odbacili mogućnost pregovora, istakavši da je jedino moguće rješenje potpisivanje kolektivnog ugovora.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije