NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

U PETAK PROTEST GRAĐANA FOČE

Udruženje građana “Bjelava” iz Foče, najavilo je za petak, 07.08.2020. protestni skup, povodom gradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava. Okupljanje građana predviđeno je u mjestu Bukovica, opština Foča (kod restorana „Braća Kovačević“) sa početkom u 10 sati.

Protestnim skupom, želi se iskazati nezadovoljstvo trenutnim, kao i planiranim radovima na izgradnji mini hidroelektrana na rijekama opštine Foča.

Posebno uznemirenje izazivaju radovi koji se već duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava.

Pri tome, uprkos brojnim upozorenjima, zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave nadležne institucije, od lokalnog nivoa do Ministarstva energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova, čime otvaraju prostor za sumnju o korupciji kao ključnom uzroku ovog skandala.

Udruženje građana „Bjelava“ Foča i Neformalna grupa „Sačuvajmo rijeke Foče“ podsjećaju na još jednu činjenicu koja izaziva i sumnju i osudu – da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i, u takvoj situaciji, u kojoj je fokus javnosti bio na zaštiti zdravlja i života, okupljanja zabranjena (pa time i građanski protest onemogućen) a nadzor institucija dodatno smanjen, započeo radove na izgradnji mini hidroelektrana bez ikakve dozvole.

Iz udruženja „Bjelava“ i grupe „Sačuvajmo rijeke Foče“, pozvali su građane da se odazovu pozivu na protest, u što većem broju, kako bi se bezakonju i uništavanju prirode „stalo ukraj“.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije