Građanski aktivizam

U Sarajevu održan skup podrške narodu Palestine

"Ovaj grad je za mir, protiv ubijanja."

Skup podrške narodu Palestine, koji se od 7. oktobra nalazi pod kontinuiranom vatrom i granatiranjem iz Izraela, održan je danas ispred sarajevske Vijećnice.

Protestima se odazvao veliki broj građana Sarajeva, koji su nezadovoljstvo zbog humanitarne krize u palestinskom gradu Gazi, koji je već danima bez hrane, vode i struje, iskazali noseći palestinske zastave, te uzvikujući “Free Palestine” (“Oslobodite Palestinu”).

Učesnicima protesta se obratila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je naglasila da građani Sarajeva najbolje znaju kako je kada nema vode i hrane te kada djeca ginu.

– Ovaj grad je uvijek bio na pravoj strani historije. Građani Sarajeva su bili pod najdužom opsadom u modernoj historiji i imaju pravo dići glas. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu, ovaj grad je za mir, protiv ubijanja – kazala je Karić.

Proteste je organizovala Palestinska zajednica u BiH, koja je u pozivu navela da “osjeća veliku podršku građana i naroda u Bosni i Hercegovini protiv terorizma i agresije izraelske okupatorske sile”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije