Komentari i analize

U Srpcu sve manje stanovništva, a sve više korupcije

U opštini Srbac, od izbora 2016. godine sve je manje transparentnosti, a sve više nepotizma, korupcije i sukoba interesa, koji “suše” budžet ove male opštine na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Mali gradić je korona spasila da ne bude potpuno pust, jer su na trenutak zaustavljene emigracije. Takvom stanju je najviše doprinijela trenutna politika vladajućeg SNSD-a, čiji funkcioneri na području opštine sisaju budžet netransparentnim i nezakonitim aktivnostima.

Jedan od primjera sukoba interesa jeste preduzeće “Gradprom d.o.o.” Srbac, čiji je vlasnik Vaskrsija Kresojević, otac načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti Daria Kresojevića. Mlađi Kresojević je pored očevog broja telefona upisao i svoj na zvanični kontakt firme Gradprom.

Upravo je Dario Kresojević ispred svog Odjenja potpisao ugovor sa očevom firmom “Gradprom d.o.o.” o sanacijigradskih tribina na Sportskom terenu JU CSŠ „Petar Kočić” Srbacčija je cijena 100.584,09 KM sa PDV-om.

Ipak, Kresojevići itekako vode brigu o tome da ovaj sukob interesa na neki način sakriju, pa angažuju druge firme da izvode radove u Srpcu, dok oni u iste te firme zapošljavaju svoje radnike, uzimaju procenat ili zauzvrat dobijaju tendere u drugim gradovima odakle dolaze te firme. Jedan od primjera je firma “Ehta-R”, koja Kresojevićima “štima” poslove u Brodu i drugim opštinama koje ona svojim poslom teritorijalno pokriva.

Kresojevići kontrolišu sve građevinske aktivnosti na području Srpca, tvrde Srpčani, koji su željeli da ostanu anonimni, jer se plaše sukoba sa Kresojevićima. Ova porodica preko Dariove funkcije načelnika odjeljena ucjenjuje sve izvođače radova, uzima im reket i razbija svaki vid zdrave konkurencije, te određuje koje firme će dobiti tender.

Srbački SNSD ne dozvoljava ni stranačku konkurenciju, pa su tako čelni ljudi nevladinih organizacija koje se finansiraju iz opštinske kase atumatksi i članovi SNSD-a. Izvršna direktorica udruženja “Cezar” iz Srpca Tanja Šnjegota je na listi SNSD-a za lokalni parlament, a za tekuću godinu ovo Udruženje je dobilo 18 hiljada KM od opštine Srbac.

Omladinski savjet Srbac je, kao što je vidljivo na fotografiji” finansiran u visini od 15 hiljada KM godišnje, a njegov predsjednik je Branko Grahovac, poznat po skukobu sa kandidatom DNS-a za načelnika opštine Srbac Sašom Ilićem. Grahovac je takođe na odborničkoj listi SNSD-a Srbac.

Da se ne nazire kraj nezakonitim radnjama pokazuje i slučaj predsjednika Skupštine opštine Srbac Mirka Stojića, koji je ujedno i direktor “JZU Dom zdravlja” Srbac. Stojić istovremeno vodi i zakonodavnu i izvršnu vlast i tu ne vidi nikakav problem, iako je Vrhovni sud Republike Srpske uvažio žalbu bivšeg direktora Doma zdravlja u Srpcu Saše Jovičića o smjeni  i poništio rješenje Okružnog suda Banjaluka, koji je 9.  februara 2018. godine odbacio Jovičićevu žalbu na odluku Skupštine opštine Srbac o njegovoj  smjeni sa funkcije direktora Doma zdravlja, o čemu su mediji već izvještavali.

Uprkos tome, Stojić i dalje “grije” obe stolice.

Od nekada ugledne opštine, pogotovo u sektoru poljoprivrede, Srbac je postao pusto mjesto. Autoput Banjaluka-Doboj uzrokovao je slabiji saobraćaj kroz ovu opštinu, pa su brojne radnje uz magistralni put zatvorene. Blokade budžeta i nelikvidnost , ovdje su svakodnevnica. Rezultat toga su emigracije sa prostora Srpca, jer u gore navedenom ambijentu malo ko je spreman da živi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije